назад

Посилення правової спроможності територіальних громад Полтавщини

12 березня 2020 року відбулося навчання для сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців міста Лубен та Лубенського району. Даний виїзний семінар проведений з метою роз’яснення актуальних питань підвищення юридичної обізнаності громадян та посилення правової спроможності територіальних громад.

З вітальним словом до учасників семінару звернулися очільники місцевої влади –голова Лубенської районної державної адміністрації Олександр Циганенко, голова Лубенської районної ради Григорій Угляниця та директор юридичного департаменту Полтавської  обласної державної адміністрації Сергій Фесенко.

Модератором заходу був директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

З виступу керівника Регіонального центру учасники заходу дізналися, які гарантії мають громадяни щодо захисту своїх прав, зокрема, завдяки системі безоплатної правової допомоги, як таку допомогу вони  можуть отримати у Лубенському районі та яка діяльність проводиться фахівцями бюро правової допомоги щодо інформування про їх права, захист та реалізацію.

   «Виїзні семінари на Полтавщині організовані Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги спільно із партерами системи та за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації вже стали доброю традицією та прикладом ефективної співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та системи безоплатної правової допомоги в області. Такі заходи дають можливість вирішувати наболілі питання у територіальних громадах та підвищувати  їх правову обізнаність», – повідомив Олександр Черчатий.

Про те як проводиться децентралізація на Полтавщині, досвід, успіхи та напрями її реалізації розповів радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Полтавського регіонального офісу програми «U-Lead with Europe», доктор юридичних наук, доцент, Володимир Божко.

Не минули увагою організатори заходу і такі важливі, соціально значущі теми, як реформування земельного сектору, напрями і форми протидії рейдерству в аграрній сфері, правові засади захисту земель. Про це під час свого виступу говорила заступниця начальника – начальник Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру в Полтавській області, Алла Косик.

Під час семінару говорили і про пенсійну реформу, її суть та механізми реалізації.

Також до проведення даного заходу долучилася Громадська радниця Лубенської громади Галина Мощіль, вона розповіла про напрями своєї співпраці із системою безоплатної правової допомоги в Лубенському районі.

      «Громадські радники – це те, що певною мірою може визначити наше майбутнє. Це те, що точно допоможе нашим громадам і зробить всіх громадських радників успішними у своїх спільнотах. Вважаю роль громадських радників важливою. Зокрема, в контексті взаємодії їх із системою БПД. Така взаємодія в першу чергу може стосуватися вивчення правових потреб громад, правопросвітництва, проведення навчальних заходів та забезпечення доступу до правової допомоги», –  резюмував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Враховуючи важливість питань, які висвітлювалися на семінарі, учасники заходу активно ставили питання спікерам та мали змогу отримати на них фахову відповідь від представників державних інституцій.