назад
30.09.15

Посилення співпраці між адвокатурою і державою заради покращення якості правової допомоги обговорили у Кіровограді

Засідання круглого столу 23.09.1523 вересня 2015 року в приміщені готелю «Дворцовий» відбувся круглий стіл з питань посилення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної правової допомоги, а також реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України. Захід організований за ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

В обговоренні приймали участь голова Ради адвокатів Кіровоградської області Галина Ромаданова, голова КДКА Кіровоградської області Микола Пільгуй, голова Дисциплінарної палати КДКА Анатолій Звіздун, голова Кіровоградського відокремленого підрозділу ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Володимир Буряк, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області Олена Шишкарьова, директор Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Батранюк, начальники відділів та спеціалісти Регіонального та Кіровоградського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Волосян, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області Дмитро Вержицький, головний спеціаліст відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області Євгеній Чікіріс, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Сергієнко, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Кіровоградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Заіка.

В процесі обміну думками серед гостей круглого столу були розглянуті питання щодо залучення правників до роботи в системі безоплатної вторинної правової допомоги та їх участі у 8 конкурсі з відбору адвокатів. Присутні згадали й про необхідність проведення широкої інформаційної кампанії задля заохочення правників до співпраці з центрами надання БВПД у Кіровоградській області. Як варіант, було запропоновано висвітлити важливість даної тематики шляхом підготовки статей у регіональних засобах масової інформації та проведення спільних заходів (семінарів, конференцій, круглих столів тощо).

Засідання круглого столу 23.09.2015

Учасники також обговорили тему залучення адвокатів до надання безоплатної первинної правової допомоги органами місцевого самоврядування шляхом укладання з ними договорів на постійній або тимчасовій основі.

Не оминули увагою й проблемні питання, які виникають у зв’язку із забезпеченням надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам, та обговорили тему розроблення стандартів якості безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах.

Микола Пільгуй, Тетяна Батранюк, Світлана Заіка висвітлили питання щодо вимог професійної етики адвокатів, які постають у зв’язку із практичною реалізацією вимог Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема забезпечення надання з 1 липня 2015 року безоплатної вторинної правової допомоги соціально вразливим та незахищеним верствам населення (малозабезпечені громадяни, учасники АТО, інваліди, представники дітей-сиріт). Зокрема, голова КДКА в області зазначив про необхідність співпраці системи БВПД з органами адвокатського самоврядування та проведення загальних зборів адвокатів, які надають вторинну безоплатну правову допомогу із запрошенням органів КДКА та Ради адвокатів в області, оскільки органи адвокатського самоврядування працюють безпосередньо на адвокатів і забезпечують їх потреби, а центри з надання правової допомоги мають на меті найбільш ефективно надавати допомогу населенню та забезпечити його належною правовою допомогою, тому іноді виникають конфліктні ситуації та непорозуміння.

Пільгуй також звернув увагу на диспропорцію в оплаті праці адвоката при наявності скороченого провадження, оскільки навіть скорочене провадження у справі потребує ретельного вивчення матеріалів справи та ведення адвокатського досьє. Існують непоодинокі випадки коли складна, багатоепізодна справа може завершуватись скороченим провадженням, а у справі понад 20 томів, які адвокат має вивчити і при цьому не отримає оплату за витрачений час, також буває, що на певній стадії дослідження доказів клієнт визнає вину повністю і просить застосувати скорочене провадження у справі, при цьому вже допитано свідків та досліджено кілька томів справи.

Світлана Заіка та Тетяна Батранюк повідомили, що дійсно мають місце окремі випадки порушення адвокатами правил адвокатської етики при наданні допомоги у цивільних справах, проте існують і подяки від клієнтів, як на ім’я конкретних адвокатів, так і до системи БВПД в цілому.
Анатолій Звіздун, висвітлюючи питання щодо вимог до адвокатів у зв’язку із забезпеченням надання безоплатної вторинної правової допомоги біженцям та особам, які потребують додаткового або тимчасового захисту, у разі, якщо така особа оскаржує рішення щодо статусу біженця зазначив, що при наданні допомоги в цивільних справах адвокат перед усім має керуватися Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Правилами адвокатської етики, і також підтримав раніше висловлені позиції голів Ради та КДКА області.

Олена Шишкарьова поінформувала учасників круглого столу з питань проведення 8 конкурсу з відбору адвокатів до системи надання БВПД та висловила прохання до присутніх зацікавити ще неохоплених інформаційною кампанією правників до участі у черговому конкурсі. Заступник директора Регіонального центру також наголосила, що представники системи БВПД залишаються відкритими до спілкування, а всі пропозиції та побажання щодо роботи системи аналізуються та передаються до Координаційного центру.

Дмитро Вержицький узагальнив проблемні питання, що виникають у зв’язку із забезпеченням надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам, та зауважив, що нерідко ув’язнені зловживають правом на отримання такої допомоги та вимагають від адвокатів виконання додаткових доручень, не передбачених дорученням та законом, що в адвокатському середовищі викликає негативні відгуки, з огляду на обсяг роботи та оплату послуг адвоката.

Анна Волосян поділилась думками та пропозиціями щодо розроблення стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах і зазначила, що дане питання вже оговорювалось в адвокатському середовищі, з чого ухвалено одностайну думку про виконання адвокатами вимог Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також Правил адвокатської етики та взяття цих нормативних актів за основу майбутніх стандартів.

Володимир Буряк довів до відома учасників зустрічі узагальнений звіт за результатами проведення попереднього круглого столу «Взаємодія між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою» та запропонував його затвердити, на що отримав схвальне рішення присутніх. Крім того, він повідомив учасників про ситуацію, яка клалася навколо виділення адвокатам робочих приміщень у районних судах, зокрема про лист Територіального управління ДСА в Кіровоградській області від 07.09.2015 р. №19-3725-8, з якого стало відомо, що в Кіровоградській області в Новгородківському та Вільшанському районних судах облаштовано такі кімнати, в решті районів планувалось облаштувати таких кімнат, проте за постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» ремонтні роботи, пов’язані з цим, зупинено на невизначений термін.

Протягом обговорення учасники круглого столу дійшли згоди щодо низки питань, а саме, про взяття Правил адвокатської етики за основу при запроваджені стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в цивільному і адміністративному процесах та про можливість проведення спільних заходів, спрямованих на вдосконалення роботи системи БВПД, в тому числі і проведення спільних загальних зборів адвокатів системи БВПД за участю керівних органів системи БВПД, громадських організацій та органів адвокатського самоврядування, а також тренінгів для підвищення якості надання правової допомоги.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter