назад

Позитивний досвід адвоката: Василю Ковташу вдалось домогтись перекваліфікування обвинувачення,в результаті чого чоловіка звільнили з-під варти у залі суду

kovtash

Здійснюючи впродовж півроку захист інтересів особи, обвинуваченної у вчиненні злочину передбаченного ч.1 ст. 115 КК України, адвокатом системи БВПД Валисем Ковташем, що діяв на підставі відповідного доручення Регіонального центру з надання БВПД в Рівненській області,вдалось домогтись перекваліфікування статті обвинувачення.

Відповідно до обвинувачення висунутого громадянину Петру ( ім’я змінено) 7 жовтня 2018 року, він знаходився у своєму будинку, та на підгрунті неприязних стосунків,які виникли раніше та тривали впродовж значного проміжку часу через сімейні та побутові відносини, в нього виник конфлікт із своїм сином. У ході конфлікту громадянин Петро,усвідомлюючи потенційно небезпечний характер своїх дій, разом з тим з метою самозахисту наніс розкладним ножем 5 ударів в область грудної клітки своєму сину. В результаті отриманих травм останній помер.

Досудовим розслідуванням дії громадянина Петра кваліфіковані за ч.1 ст. 115 КК України як вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині.

Разом з тим, свою провину обвинувачений визнав частково. В судовому засіданні чоловік пояснив,що під час конфлікту він наніс удари ножем синові, який на той момент перебував у стані алкогольного сп’яніння, у відповідь на агресивну поведінку останнього. Адже загиблий відносно батька висловлювався нецензурними словами, також наносив йому удари кулаками в груди та по ребрам. Суду обвинувачений повідомив, що не мав умислу вбивати сина а наносив йому удари ножем з метою самозахисту, поза як чоловік боявся за своє життя. Син раніше неодноразово,в стані алкогольного сп’яніння, бив батька та ламав йому ребра. У скоєному обвинувачений щиро розкаюється.

В результаті дій адвоката Василя Ковташа, Сарненський районний суд в м.Сарни 4 квітня 2019 року,ухвалив вирок визнати винним громадянина Петра у вчиненні злочину передбаченого ч.1 ст. 118 КК України,тобто перевищення меж необхідної самооборони та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки. Разом з тим на підставі ст. 75 КК України,звільнити громадянина Петра від відбування призначеного покарання з випробувальним з іспитовим строком на 2 (два) роки.