назад

Працевлаштування чи навчання за кордоном: що необхідно знати, аби уникнути шахрайства?

navch sa kord 1Практичні поради тим, хто збирається працювати чи навчатись за кордоном та про правила особистої безпеки йшлося під час тематичної зустрічі представника Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зі студентами Подільського медичного училища ім. В.О. Жуковського. Захід відбувся 27 березня в приміщенні учбового закладу.

Наталія Заблоцька повідомила студентам, що для того, щоб отримати студентську візу (дозвіл на навчання за кордоном), необхідно підготувати та подати до посольства обраної країни ряд документів. Як правило, це:

  • закордонний та національний паспорти;
  • свідоцтво про закінчення середньої школи;
  • документ про здачу іспитів до ВНЗ України;
  • офіційне підтвердження від вищого навчального закладу про зарахування на навчання;
  • довідка про несудимість;
  • посвідчення про здачу іспитів з мови країни перебування (є основною умовою для отримання дозволу на навчання).

Представниця центру звернула увагу присутніх, що туристична віза не дає права на отримання статусу студента за кордоном.

Аби більш детально дізнатись про можливість навчатись за кордоном, необхідно звернутись до посольства обраної країни.

При працевлаштуванні за кордоном, перше, що необхідно зробити – перевірити:

  • чи має українська фірма, яка пропонує роботу за кордоном, ліцензію на такий вид діяльності як „посередництво в працевлаштуванні за кордоном”, яка видається Міністерством праці та соціальної політики України або Державної служби зайнятості
  • копію дозволу на працевлаштування громадян України, виданого роботодавцю уповноваженим органом країни працевлаштування
  • копію ліцензії на впровадження посередницької діяльності у працевлаштуванні громадян України, виданого уповноваженим органом країни працевлаштування посереднику.

Зазначені документи повинні бути засвідчені згідно з законодавством країни їх видачі та легалізовані у консульській установі України (можуть бути також засвідчені у посольстві відповідної держави в Україні та легалізовані в МЗС України).

Фірма-посередник має надати проект трудового договору (контракту) з іноземним роботодавцем, завірений роботодавцем.

Необхідно пересвідчитися, що трудовий договір з роботодавцем складений зрозумілою мовою та містить повну інформацію про обов’язки, робочий графік, розмір заробітної плати, медичне та соціальне страхування, відпустку та вихідні дні.

Необхідно уникати використання в контракті фраз типу: „та інші види робіт”, „всі роботи на вимогу роботодавця”.

Цей договір складається у двох примірниках: один віддається клієнту, а другий залишається у посередника. Підписання трудового договору (контракту) є обов’язковою умовою легального працевлаштування.

Поради, які будуть корисними перед поїздкою за кордон:

  • переконайтесь, що паспорт дійсний на той термін, який передбачений контрактом;
  • термін перебування на території іноземної держави вказаний у візі. Порушення візового режиму унеможливить наступний виїзд за кордон;
  • нікому не довіряйте паспорт;
  • залиште вдома детальну інформацію про своє майбутнє перебування за кордоном з адресою та контактними телефонами, а також копію свого паспорта та контракту;
  • дізнайтесь номери телефонів українських посольств та консульських представництв за кордоном та візьміть їх з собою;
  • якщо опинились у скрутній ситуації або хтось загрожує, звертайтесь до представників своєї країни. Якщо у країні перебування немає посольства України – телефонуйте у посольство України в сусідній державі;
  • також можна звернутися до неурядових організацій та служб, які надають допомогу громадянам, які потрапили в біду.

Аби запобігти торгівлі людьми в Україні працює „гаряча лінія” громадської організації „Ла Страда – Україна” 0 800 500 335 або 386.

На завершення в рамках правопросвітницької кампанії «Я маю право голосу!” Наталія Заблоцька ознайомила студентів з дорожньою картою виборця. Учасники семінару, яким виповнилось 18 років, мали можливість на практиці онлайн перевірити себе в списках виборців, скориставшись послугою на сайті Державного реєстру виборців drv.gov.ua.

Представниця центру акцентувала на важливості участі молоді у виборах, презентувавши відео-презентацію “Молодь не лайкає, молодь голосує”.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звертатися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул.Соборна, 194-а.

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

navch sa kord 1

navch sa kord 2

navch sa kord 3

navch sa kord 4

navch sa kord 5

navch sa kord 6

navch sa kord 7