назад
28.03.19

Працевлаштування за кордоном: практичні поради для студентів

SuR 190328 01Молодь – саме ця категорія громадян нині найактивніше шукає роботу за кордоном. При цьому далеко не всім щастить працевлаштуватися легально і не потрапити на гачок шахраїв. Для того, щоб студенти знали і розуміли всі ризики, а також були поінформовані з простими правилами, що убезпечать їхнє перебування в іншій країні, фахівці Регіонального центру провели тематичну зустріч з молоддю в Сумському державному педагогічному університеті імені А. С. Макаренка.

Олена Омельченко та Олексій Рибалка зустрілися зі студентами факультету іноземної та слов’янської філології. І тема працевлаштування за кордоном є актуальною безпосередньо для цих молодих людей, котрі вивчають різні іноземні мови (англійську, німецьку, французьку, іспанську тощо), і, відповідно, мають намір використати здобуті знання на практиці за кордоном. Серед присутніх уже були студенти, які визначилися, де саме спробують працевлаштуватися. Тож, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка акцентував увагу на кількох важливих моментах. «Головне, що ви маєте зробити, це перевірити наявність та легальність документів. Зокрема, пересвідчитися, що трудовий договір з роботодавцем складений зрозумілою мовою та містить повну інформацію про обов’язки, робочий графік, розмір заробітної плати, медичне і соціальне страхування, відпустку та вихідні дні», – наголосив правник. SuR 190328 02Окрім цього, Олексій Рибалка наголосив на таких аспектах:

v  повідомити рідним деталі: – записати заплановану адресу проживання/роботи;

       зазначити контактний номер телефону роботодавця та інші наявні контакти;

       залишити копію паспорта, трудового договору та інших важливих документів;

       домовитися про кодове слово у разі небезпечної ситуації

v  перевірити наявність документів: мати відповідну візу для легального працевлаштування (туристична, гостьова віза або безвізовий режим права на роботу чи навчання не дає)

v  приховувати приватну інформацію: – ретельно слідкувати, яку інформацію викладати у соціальних мережах та робити доступною для всіх;

       не оприлюднювати у відкритому доступі контактні дані;

v  бути максимально обачним: – не погоджуватися на сумнівні пропозиції;

       перевіряти інформацію про працедавців, які пропонують великий заробіток за некваліфіковану роботу без досвіду;

       не довіряти нікому свої документи, окрім уповноважених осіб.

SuR 190328 05Також присутнім запропоновано перевірити свої знання щодо працевлаштування і в Україні. За допомогою тематичних карток, які витягували студенти, учасники заходу мали дати відповіді на запитання та обговорити їх з аудиторією. Так, молодь визначала, скільки місяців необхідно відпрацювати безперервно у перший рік роботи для отримання права на щорічну відпустку; у який термін працівник має попередити роботодавця про свій намір звільнитися за власним бажанням; коли роботодавець повинен виплатити зарплату працівникові, якщо працівник звільняється і т.д.

SuR 190328 04А наприкінці зустрічі фахівці Регіонального центру у межах інформаційної кампанії «Я маю право голосу» нагадали студентам про їхні виборчі права та наголосили на тих діях, які вважаються незаконними (селфі з бюлетенем, голосування поза межами кабінок, підкуп виборців тощо).

SuR 190328 03В інформаційних куточках факультету розміщені матеріали системи безоплатної правової допомоги, а також тематичні флаєри та дорожні карти виборців.

Дякуємо керівництву та педагогічному колективу Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка за співпрацю.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.