назад

Працівник Маневицького бюро правової допомоги допомогла громадянці в судовому порядку зобов’язати пенсійний фонд здійснити перерахунок пенсії

Н. Зоря

До Маневицького бюро правової допомоги звернулася громадянка Б. у справі про визнання дій Управління Пенсійного фонду України в Маневицькому районі протиправними та зобов’язання проведення перерахунку і здійснення виплати пенсії у відповідності до ст. 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

З огляду на те, що клієнтка належить до категорії малозабезпечених осіб та є суб’єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, в.о. начальника Маневицького бюро правової допомоги Наталія Зоря склала адміністративний позов до Управління Пенсійного фонду України в Маневицькому районі про оскарження відмови у перерахунку та виплаті пенсії у відповідності до ст. 56 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Фахівець Бюро, посилаючись на норми чинного законодавства, надала суду доводи щодо протиправної відмови Клієнту в перерахунку пенсії зі збільшенням її розміру на 1 % заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років.

Зокрема, увагу суду було зосереджено на тому, що згідно ч. 3, 4 ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Під час судового засідання у даній справі представник позивача зауважила, що пенсія позивачу підлягає перерахунку, починаючи з 01 лютого 2017 року.

Згідно законодавства перерахунок призначеної пенсії у разі виникнення права на її підвищення проводиться з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся з відповідною заявою та усіма необхідними документами до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо таке звернення подано ним після 15 числа.

Постановою Маневицького районного суду Волинської області від 10.03.2017 адміністративний позов працівника Маневицького бюро правової допомоги було задоволено. Дії управління Пенсійного фонду України в Маневицькому районі Волинської області щодо відмови в проведені перерахунку та виплаті пенсії визнано протиправними та зобов’язано останнє провести перерахунок та виплату пенсії з її збільшенням на 1% заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років, але не вище 75% заробітку, починаючи з 1 лютого 2017 року.