назад

Що робити у разі виявлення помилок у правовстановлюючих документах?

vopros 1024x1024Досить часто громадяни зустрічаються із проблемою виявлення помилок в документах, що посвідчують особу. Зокрема, коли невірно написані ім’я, по-батькові, прізвище, місце і час народження тощо. Найпоширенішими є помилки в особистих документах: паспортах, свідоцтвах про народження, трудових книжках, а також у правовстановлюючих документах на майно. Невірне написання навіть однієї літери в прізвищі особи може призвести до негативних наслідків як для неї, так і для її спадкоємців. Які шляхи вирішення цієї проблеми?

По-перше, під час отримання правовстановлюючих документів варто уважно перевіряти правильність написання особистих даних і одразу вимагати їх виправлення.
По-друге, у разі виявлення розбіжностей, необхідно звернутися із заявою про внесення відповідного виправлення до органу, який видав цей документ. У разі неможливості внести відповідні виправлення до документу, чи ліквідації такого органу, чи відсутності архівних документів, слід звертатися до суду.
По-третє, заява про встановлення факту належності правовстановлюючого документа подається до суду за місцем проживання заявника та має містити таку інформацію: мету встановлення належності документа особі; причини неможливості одержання або відновлення документів в позасудовому порядку; докази, що підтверджують факт належності документа особі. Це можуть бути інші правовстановлюючі документи, а також показання свідків. Слід пам’ятати, що отримане судове рішення не замінює правовстановлюючий документ, а лише є підставою для одержання нового документу.
Життєва ситуація: до Талалаївського бюро правової допомоги звернувся чоловік за сприянням в оформленні права власності на житло після смерті дружини. Через помилку в написанні її імені (Галина замість Ганна), допущеної в свідоцтві про право власності на житло, чоловік не мав можливості прийняти спадщину. Відповідно до ст. 256 ЦПК України в окремому провадженні суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі. Представником клієнта у судовому засіданні виступила начальник Талалаївського бюро правової допомоги Яна Мудревська. Заслухавши заявника, його представника та свідків, дослідивши додані по справі докази, Талалаївський районний суд Чернігівської області задовольнив заяву про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі.
За отриманням правової консультації та захистом своїх прав можна звернутися до юристів Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 2-40-05) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.