назад
05.05.17

Працівник Шосткинського МЦ допомогла жителю Шостки визнати право власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Logo 620До Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин А., який відповідно до п.1 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» є особою, середньомісячний сукупний дохід якої нижче суми двох прожиткових мінімумів, розрахованого та затвердженого відповідно до ЗУ «Про прожитковий мінімум» для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення.

Клієнта центру турбувало питання про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування, яка розташована на території Гамаліївської сільської ради Шосткинського району. Він пояснив, що за життя його бабуся залишила йому заповіт, згідно якого все своє майно заповіла на його користь. В установленому законом порядку позивач прийняв спадщину після смерті бабусі, шляхом подачі заяви про прийняття спадщини до Шосткинської районної державної нотаріальної контори сумської області. Але оформити право власності на спадкове майно через нотаріальну контору – не має можливості у зв’язку з відсутністю оригіналу правовстановлюючого документу, який було знищено в результаті пожежі, що мала місце ще за життя його бабусі. Однак за час свого життя померла не встигла звернутися до компетентних органів для отримання на власне ім’я оригіналу чи належно посвідченого дублікату державного акту на право власності на земельну ділянку. Відповідно до висновку із звіту про експертну грошову оцінку земельної ділянки суб’єкта оціночної діяльності про вартість земельної ділянки, оціночна вартість земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належать померлій, становить 64048,00 грн. Працівник Шосткинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Олійник проаналізувавши всі наявні обставини справи, склала позовну заяву до суду про визнання права власності в порядку спадкування за заповітом та здійснила представництво інтересів клієнта в суді.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. Згідно ст. 392 ЦК України, власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Відповідно ст.4 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» обов’язковій державні реєстрації підлягають право власності на нерухоме майно.

 

Дослідивши матеріали справи Шосткинський міськрайонний суд вирішив позов громадянина А. до Гамаліївської сільської ради Шосткинського району про визнання права власності на земельну ділянку задовольнити в повному обсязі.