назад

Правопросвітницькі лекції для учнів ПТУ № 22 смт Луків Турійського району

P1110619З метою підвищення загального рівня правової культури, формування поваги до закону, прав та свобод людини і громадянина, набуття необхідного рівня правових знань для реалізації законних прав та свобод, їх захисту та відновлення в разі порушення, 04 травня 2017 року працівники Турійського бюро правової допомоги провели правопросвітницьку роботу в професійно-технічному училищі № 22 смт Луків Турійського району.

Начальник Турійського бюро Богдан Гут у процесі спілкування з учнями навчального закладу охопив дві актуальні теми: «Праця неповнолітніх: права, гарантії та обмеження» та «Адміністративна відповідальність неповнолітніх».P1110608

Фахівець Бюро розповів присутнім про особливості правового регулювання праці осіб віком до 18 років, порядку укладення трудового договору, тривалості робочого часу та відпочинку, оплати праці, а також обмеження щодо застосування праці неповнолітніх.

Відповідно до ст. 187 Кодексу законів про працю України неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.P1110632

Учням наголосили на обмеженнях щодо застосування праці неповнолітніх, закріплених в ст. 190, 192 Кодексу законів про працю України, а саме:
– забороні застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах;
– забороні залучати осіб молодших вісімнадцяти років до піднімання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми;
– забороні залучати працівників молодших вісімнадцяти років до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Богдан Гут розповів присутнім про систему безоплатної правової допомоги в Україні, акцентувавши увагу на створенні та функціонуванні Турійського бюро правової допомоги. Роз’яснив порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

У приміщенні навчального закладу працівники Турійського бюро правової допомоги розмістили інформаційні матеріали про надання безоплатної правової допомоги та іншу актуальну правову інформацію для учнів та педагогів.

Довідково:
Турійське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Турійськ, вул. Луцька, 23, тел. (03363) 2-23-86 (пн–пт з 9:00 до 18:00).