назад

Фахівці системи БПД Дніпропетровщини взяли участь у круглому столі в Хмельницькому

prh2Про те, як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад, говорили 27 квітня 2017 року в Хмельницькому під час круглого столу. Захід ініціювали комітет Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, Міністерство юстиції України, Координаційний центр з надання правової допомоги за підтримки Хмельницької обласної ради. 

Участь у ньому взяли  представники органів місцевого самоврядування Хмельниччини, працівники системи безоплатної правової допомоги, в тому числі фахівці Координаційного центру з надання правової допомоги, та представники громад з усієї України. Чому важливо і потрібно співпрацювати з органами місцевого самоврядування, пояснив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав ЛаврінокЗараз ми переходимо від моделі надання безоплатної правової допомоги індивідуально кожному клієнтові – до моделі посилення правової спроможності та правових можливостей громад та спільнот. Через наші центри та бюро правової допомоги, значну правопросвітницьку роботу, яку проводять наші фахівці, – намагаємося навчити людей вирішувати свої правові проблеми самостійно. У тому числі – через створення такої інфраструктури у кожному регіоні, яка сприятиме цьому, відповідаючи на конкретні реальні потреби громад. У цьому зв’язку співпраця усіх державних та неурядових організацій на місцевому рівні та залученість до цього процесу органів місцевого самоврядування – є дуже важливою».

Слова підтримки та сподівання на посилення відповідної роботи в громадах висловили начальник Головного територіального управління юстиції в Хмельницькій області Віктор Худняк та народний депутат України Ігор Алексєєв. «В області активно реалізується реформа децентралізації. Відсоток новоутворених громад — один із найвищих в Україні. Кожна з цих громад має отримати належну правову підтримку», – зазначив пан Ігор.

Також на заході представили успішний досвід співпраці центрів правової допомоги з громадами і органами місцевого самоврядування. Так, заступник директора Вінницького місцевого центру БВПД Наталя Стець презентувала Методичні рекомендації щодо розробки та реалізації програм надання безоплатної правової допомоги населенню: «Мета розробки зазначених рекомендацій – надання громаді, ОМС, ОВВ та провайдерам БПД практичних інструментів для розв’язання актуальних проблем громади шляхом розроблення та реалізації цільових програм, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді».

Слід зазначити, що позитивний досвід у цьому питанні мають і на Дніпропетровщині, де в обласній державній адміністрації та в обласній раді у чітко визначені дні та години здійснюється прийом громадян. Присутня на круглому столі начальник відділу правопросвітництва Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка наголосила на тому, що багато залежить від бажання втілювати реформи та запроваджувати зміни на місцях. Так, на Дніпропетровщині завдяки співпраці з Дніпропетровською обласною  державною адміністрацією вже запроваджено доступ до безоплатної первинної і вторинної правової допомоги через портал державних послуг іGov.  

Для представників Дніпропетровської області круглий стіл виявився дуже актуальним. Наприклад, голова Вакулівської об’єднаної територіальної громади (Софіївський район Дніпропетровської області) Артур Шевцов неабияк зацікавився почутим та виявив бажання забезпечити для мешканців своєї громади доступ до безоплатної правової допомоги, навчити їх захищати свої права та підвищити правову свідомість населення.

Загалом зустріч у Хмельницькому стала комунікативним майданчиком для початку серйозної співпраці у питаннях забезпечення конституційних прав та інтересів громадян, обміну досвідом та позитивними практиками щодо розбудови та вдосконалення системи надання безоплатної первинної правової допомоги, провайдерами якої є як місцеві центри та бюро правової  допомоги, так і органи місцевого самоврядування.

Дізнатись адреси бюро та місцевих центрів, де можна отримати безоплатну правову допомогу, ви можете за телефоном гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/05/2{/gallery}