назад

Працівників підприємства проінформували про право на відшкодування шкоди, завданої від падіння на льоду

25130181 1561576177221298 588182805 o

Система безоплатної правової допомоги Тернопільщини продовжує відзначати Всеукраїнський тиждень права. Відтак, з метою поширення інформації про безоплатну правову допомогу серед громадян, підвищення загального рівня правової культури і набуття необхідного рівня правових знань, 4 грудня інтегратор Кременецького місцевого центру з надання БВПД Ярослав Лис провів зустріч-інформування з працівниками ДП «Кременецьке управління з постачання та реалізації газу» на чолі з керівником підприємства Андрієм Гуславським.

Інтегратор місцевого центру ознайомив трудовий колектив підприємства з роботою системи безоплатної правової допомоги, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

Питання, які цікавили присутніх, стосувалися соціального забезпечення, спадкового та цивільного права. Один із працівників зацікавився відшкодуванням матеріальної та моральної шкоди, завданої падінням на льоду або падінням на людину бурульки.

25129965 1561576303887952 390964496 o

ВАЖЛИВО ЗНАТИ! Людині, яка постраждала від падіння на льоду, гарантується право на відшкодування завданої шкоди її здоров’ю та недоотриманого заробітку, втраченого внаслідок завдання такої шкоди згідно з главою 82 Цивільного кодексу України (ст. ст. 1166-1168, 1195-1208).

На підставі зазначених норм Цивільного кодексу України фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я фізичній особі, зобов’язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, протезування, стороннього догляду тощо.  Якщо каліцтва зазнала непрацююча особа, розмір відшкодування визначається виходячи з мінімальної заробітної плати. Окрім цього, потерпілий може вимагати відшкодування моральної шкоди. Розмір такої шкоди можна визначити самостійно в кожному окремому випадку, на практиці суд розмір шкоди найчастіше зменшує.

Відповідальність за завдану шкоду несе власник території, на якому було травмовано людину. Якщо травма сталася на прибудинковій території житлового будинку, то відповідальним є ЖЕК або ОСББ, за яким ця територія закріплена. Якщо людина травмувалася на території, що перебуває на балансі підприємств, установ та організацій, останні мають нести юридичну відповідальність. При травмуванні на тротуарах або проїжджій частині, за це відповідають комунальні підприємства які їх обслуговують.

Для того щоб захистити свої права, якщо Ви стали жертвою нещасного випадку через падіння на льоду, Вам потрібно забезпечити достатні докази: треба сфотографувати місце нещасного випадку (також зазначити його адресу), знайти свідків, запитати їх імена і контактні дані (хоча би номери телефонів), а також викликати швидку допомогу. Обов’язково треба мати довідку зі служби швидкої допомоги, в якій буде зафіксовано де саме Ви отримали травму і які саме тілесні ушкодження.

Якщо Ви застраховані, викликайте швидку допомогу приватної лікарні, в якій Ви обслуговуєтеся. Лікарі цієї лікарні нададуть Вам усі квитанції/чеки, які підтвердять Ваші витрати. Збережіть довідки, рентгенівські знімки. Якщо, окрім лікарів швидкої допомоги, Вас оглядали й інші лікарі, або Ви робили обстеження, обов’язково збережіть довідки цих лікарів та результати обстежень. Якщо здійснювалося оперативне втручання, було би добре також мати копію історії хвороби. Все це знадобиться при обґрунтуванні отриманої матеріальної та моральної шкоди в суді. Збережіть всі чеки та квитанції. Для того, щоб відшкодувати матеріальні витрати, понесені в результаті падіння та ушкодження, зберіть всі чеки та квитанції з лікарні, аптеки, таксі, пов’язані з лікуванням та іншими наслідками події. Згодом Ви представите їх суду для підтвердження своїх грошових вимог.

Коли усі необхідні докази будуть зібрані, можна звертатися до суду з позовом. Зауважимо, що при поданні позовної заяви про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, розмір судового збору становитиме 1 відсоток від ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше трьох розмірів мінімальної заробітної плати.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.