назад

Працівники бюро правової допомоги стоять на захисті дітей-сиріт

31.01.2017 - deti-sirotyiОднією з найвищих соціальних цінностей держави є соціальний захист дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Сім’ї, які приймають дітей-сиріт – усиновителі, опікуни, прийомні батьки та батьки-вихователі забезпечують підтримку життя та розвиток таких дітей. Кризові сім’ї – це родини, які опинилися в дуже скрутному становищі, де батьки не можуть чи не хочуть виконувати свої обов’язки.
З метою надання кваліфікованої правової допомоги цій категорії громадян фахівці бюро правової допомоги активізувалися у проведенні лекцій та виїзних прийомів.

Головний спеціаліст Овруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук 20 січня відвідала село Норинськ, Овруцького району.

Як зазначив голова Норинської сільської ради сільської ради В’ячеслав Бортник: «Профілактикою соціального сирітства та роботою з неблагополучними сім’ями займаються працівники сільської ради. Проте, юридичної допомоги в разі виникнення такої потреби вони надати не можуть. Тому подібні спільні заходи з фахівцями бюро правової допомоги є позитивними не лише для самих дітей, а й для працівників органів місцевого самоврядування».

Марина Ковальчук провела лекцію на тему: «Права дитини та як їх захистити» для працівників органів місцевого самоврядування в Норинській сільській раді. «Найвищою цінністю та пріоритетом державної політики мають бути визнані інтереси дитини. Це стосується не лише соціальної сфери – освіти, медичної допомоги, культурного розвитку тощо, але й правового захисту, адже діти – це потужний двигун розвитку нашої держави у майбутньому. Їм потрібен наш захист та опіка», – наголошувалося під час лекції.

31.01.2017 - leksia ditu 3

Подібна лекція на тему: «Правовий захист дітей в Україні» прочитали для студентів, викладачів та батьків у професійно-технічному училищі № 16 м. Коростеня.

26 січня працівники Народицького бюро правової допомоги провели лекцію на тему: «Права дитини та як їх захистити» для працівників органів місцевого самоврядування в Ласківській сільській раді. Під час лекції фахівці бюро проінформовали, що Законом України «Про охорону дитинства» визначено, що предметом основної турботи та основним обов’язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

31.01.2017 - leksia ditu 2

Цього ж дня працівники Народицького бюро спільно з старостою Новодорогинської сільської ради та діловодом провели консультування для опікунів, багатодітних та малозабезпечених сімей у приміщенні Новодорогинської сільської ради.

Дійсно, державою передбачена фінансова допомога для родин, які приймають дітей-сиріт. Для усиновителів це одноразова допомога, як при народженні першої дитини. Для опікунів та прийомних батьків – щомісячна допомога. Крім того прийомні батьки ще отримують невелику зарплатню і можуть сподіватися на соціальний супровід.

31.01.2017 - priom ditu

«Усе це добре, але більшість із таких громадян не знають як захистити себе в разі порушення законних прав та інтересів, – відмітила заступник начальника Народицького бюро правової допомоги Марина Курдиш.Тому увагу присутніх акцентовали на безоплатній первинній та вторинній правовій допомозі, на яку мають право діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів відповідно до ст.14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»».

Під час виїзного прийому працівники бюро поспілкувались з батьками малозабезпечених та багатодітних сімей, розповіли про систему БПД, діяльність та місцезнаходження Коростенського місцевого центру та бюро правової допомоги, надали юридичні консультації.

Коростенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Коростень, вул. Сосновського, 28-г, тел.: (04142) 5-09-45,49.

Овруцьке бюро правової допомоги – м. Овруч, Героїв Майдану, 1/21, тел.:(04148) 4-51-55.

Народицьке бюро правової допомоги – смт. Народичі, вул. Визволителів, 80, тел.:(04140) 2-16-41.