назад

Працівники Коростенського місцевого центру проконсультували з питання укладення спадкового договору

12.09.2016 - konsultasia KМешканець м. Коростень разом із дружиною вирішили оформити двокімнатну квартиру на єдину доньку, що мешкає в Росії. Прочитали в одній з газет, що зараз багато хто укладає спадковий договір, підготували документи. Державний нотаріус відмовив, не пояснивши причини. Чи справді існує таке поняття як спадковий договір і куди можна оскаржити дії нотаріуса – пояснили у Коростенському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Працівники центру зазначили, що Цивільний кодекс України передбачає низку нових інститутів, які раніше не були відомі нашому цивільному законодавству. Таким є інститут спадкового договору.На сьогодні небагато хто знає, що, крім спадкування за заповітом або за законом, майно може перейти до іншої особи після смерті власника на підставі спадкового договору.

Також роз’яснили, що відповідно до ст. 1303 ЦК України учасниками спадкового договору є відчужувач та набувач. Відчужувачем у спадковому договорі може бути подружжя, один із подружжя або інша особа. Набувачем у спадковому договорі може бути фізична або юридична особа.

Сторони спадкового договору мають відповідні права й обов’язки. Так, ст. 1305 ЦК України передбачено, що набувач у спадковому договорі може бути зобов’язаний вчинити певну дію майнового або немайнового характеру до відкриття спадщини або після її відкриття.

Ст. 1307 ЦК України встановлює гарантії додержання прав та законних інтересів учасників спадкового договору. З метою недопущення переходу майна, що є предметом спадкового договору, до третіх осіб, нотаріус одночасно з посвідченням цього договору накладає на зазначене майно заборону відчуження та вносить відомості про нього до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зняття заборони відбувається після смерті відчужувача на підставі свідоцтва про смерть.

Отже, спадковий договір має подвійну правову природу: він одночасно є і розпорядженням на випадок смерті, і договором, змістом якого обумовлюються його істотні умови. Щоб оскаржити дії нотаріуса потрібно керуватися ст. 16 Закону України «Про звернення громадян».