назад

Працівники Першого одеського місцевого центру з надання БВПД консультують стосовно визнання та переоформлення документів внутрішньо переміщених осіб

pasport VPOДо Першого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються внутрішньо переміщені особи стосовно вирішення питання щодо визнання (встановлення юридичного факту) та переоформлення документів внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО).

 Відповідно до ст. 6 Закону України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” ВПО мають право на отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України або соціальний статус особи. Оформлення таких документів здійснюється у Державній міграційній службі України.

 Всі особи, включаючи ВПО, можуть безперешкодно звернутися за відновленням втрачених документів на підставі даних відповідних електронних реєстрів:

1. Єдиний державний демографічний реєстр — паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення водія тощо;

2. Державний реєстр актів цивільного стану — витяг або дублікат втраченого свідоцтва про акти цивільного стану щодо себе (за правилом, за період з 2008 року).

 Однією з основних проблем є видача документів, що підтверджують нові факти або зміну цивільного стану (народження, одруження, розлучення, смерть та ін.), які трапилися після втрати урядом контролю над певною територією країни. В державі немає механізму, який дозволяє визначати чинними документи, які були видані в Автономній Республіці Крим чи в зоні антитерористичної операції, на непідконтрольній Україні території.

 Єдиним шляхом отримати свідоцтво про народження для дітей, які були народжені на території, що не перебуває під контролем України, є звернення до суду за встановленням факту народження і видачею свідоцтва про народження. Така сама процедура потрібна для встановлення факту смерті особи.

 Існує проблема, що суттєво обмежує можливість звернення до суду для великої кількості ВПО — це відносно високий судовий збір. Вже розроблено проект Закону про внесення змін до Закону України “Про судовий збір” щодо звільнення від сплати судового збору ВПО та осіб, що постраждали від конфлікту, який може спростити процедуру отримання документів для ВПО.

 ВПО можуть реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу — отримання юридичної консультації, адвоката за рахунок держави для звернення до суду з відповідною заявою, звернувшись до Першого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 98, телефон: (048)732-18-37.