назад

Працівники Регіонального центру ознайомились із досвідом зарубіжних країн

Головний спеціаліст Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Андрієнко провела 30 вересня 2016 року внутрішнє навчання працівників на тему: «Досвід зарубіжних країн в системі БВПД. Підстави та порядок надання БВПД. Підстави та порядок заміни адвокатів».

Головний спеціаліст розповіла, що Молдова та Литва, створюючи системи безоплатної правової допомоги (БПД), пішли шляхом її розподілу на первинну та вторинну (Литва) та на первинну й кваліфіковану (Молдова). Латвія, Естонія та Грузія не ділять безоплатну правову допомогу на первинну та вторинну, проте в Грузії консультація відокремлюється від правової допомоги та надається всім особам.

Первинна правова допомога в Литовській Республіці надається державними службовцями адміністрацій органів самоврядування, службовцями, які працюють за трудовими договорами, адвокатами або публічними установами, з якими органи самоврядування уклали відповідні договори.

Система надання безоплатної (гарантованої державою) правової допомоги в Литві визнана Радою Європи однією з найдосконаліших і найефективніших з-поміж європейських країн.

Система ж БПД в Україні, що перебуває тільки на етапі свого становлення, має прекрасні орієнтири для роботи та покращення діяльності.