назад

Як підготувати клопотання до суду про звільнення від сплати судового збору?

Відповідь знають юристи Рівненської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, які допомогли пенсіонеру, що перебував у скрутному матеріальному становищі, уникнути судових витрат. Юристи переконані — сплата судових витрат не повинна стати на заваді у праві людини звернутися до суду.

Пан Василь (ім’я змінено) подав позов до Рівненської міської ради з вимогами немайнового характеру у Рівненський міський суд. Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», позивачу слід було сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру мінімальної заробітної плати в сумі 551 грн. 20 коп. Проте знайти такі кошти пану Василю було досить складно, адже його пенсія невелика та й стан здоров’я незадовільний — нещодавно чоловік пережив операцію, отже мав чимало витрат. Опинившись у скрутному матеріальному становищі, пан Василь звернувся до юристів Рівненської громадської приймальні Української Гельсінської спілки, які допомогли підготувати клопотання до суду про звільнення від сплати судового збору.

Юристи приймальні розповідають, що сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

«Частина 3 статті 82 Цивільного процесуального кодексу України (якщо мова йде про цивільний процес) або ж частина 1 статті 88 Кодексу адміністративного судочинства України (у адміністративному судочинстві) та стаття 8 Закону України „Про судовий збір“ передбачають, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою звільнити її від сплати судового збору», — коментує Олена Романова,юристка Рівненської громадської приймальні УГСПЛ.

Далі …