назад

Працівники Старовижівського бюро допомогли громадянці у суді захистити порушені права

Юрій Сверба cropЗ метою вчинення крадіжки громадянин М. проник у квартиру громадянки Є., звідки таємно викрав належне їй майно.

Вироком Старовижівського районного суду у Волинській області громадянина М. визнано винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України та покладено обов’язок повернути викрадене майно.

Після огляду повернутих речей у приміщенні Старовижівського відділення поліції громадянка Є. помітила, що вони повністю не придатні для використання за своїм цільовим призначення. Це стало підставою для необхідності захисту своїх порушених прав у суді.

11 січня 2017 року громадянка Є. звернулась до Старовижівського бюро правової допомоги з метою вирішення цієї проблеми. Ковельським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги було дано правову оцінку ситуації та видано наказ про надання безоплатної вторинної правової допомоги, яким призначено заступника начальника Старовижівського бюро правової допомоги Юрія Свербу для представництва інтересів особи у суді за позовом про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок злочину.

Під час судового засідання працівник Старовижівського бюро правової допомоги наголосив на тому, що відповідно до ч. 2 ст. 127 Кримінального процесуального кодексу України шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

Разом із тим, в ч. 7 ст. 128 КПК України вказано, що особа, яка не пред’явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред’явити його в порядку цивільного судочинства.

Згідно з ч. 4 ст. 61 Цивільного процесуального кодексу України вирок у кримінальній справі, який набрав законної сили, або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення обов’язкові для суду, що розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, стосовно якої ухвалено вирок або постанову суду, з питань, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони цією особою.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Також, в п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 31.03.1989 р. «Про практику застосування судами України законодавства про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної злочином, і стягнення безпідставно нажитого майна», передбачено, що покладаючи на підсудного обов’язок відшкодувати матеріальну шкоду, суд має виходити з установленого законом правила про те, що шкода, заподіяна злочином, підлягає відшкодуванню в повному обсязі.

Оцінивши подані у справі докази, Старовижівський районний суд вирішив стягнути з громадянина М. на користь громадянки Є. 299 (двісті дев’яносто дев’ять) гривень 34 копійки та в дохід держави судовий збір 640 (шістсот сорок) гривень 20 копійок. Тобто, позов про відшкодування майнової шкоди, завданої внаслідок злочину, задовольнити повністю.

Довідково:
Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 21475.