назад

Працівники системи БПД роз’яснюють клієнтам пробації відповідальність за ухилення від сплати аліментів

Для сприяння відповідальному ставленню батьків до своїх обов’язків по вихованню і належному утриманню дітей, Міністерством юстиції України та Урядом, реалізовано низку ініціатив. Серед найуспішніших є проект #ЧужихДітейНеБуває та введення в дію двох важливих пакетів законів, які значно посилили відповідальність за несплату аліментів.
Що потрібно знати батькам, які ухиляються від сплати аліментів та яка відповідальність настає за це, розповіли засудженим керівник Чорнобаївського бюро правової допомоги Інна Копійка та старший інспектор районного сектору пробації Ярослава Швиденко, під час круглого столу на тему “Відповідальнісь за ухилення від сплати аліментів”, який відбувся 2 вересня в приміщенні бюро.
Під час заходу присутніх ознайомили з новими засобами примусового виконання рішень, які застосовуються до боржника та надали відповіді на запитання.
Яка відповідальність передбачена законодавством за виникнення заборгованості по сплаті аліментів строком понад шість місяців?
Виникнення заборгованості по аліментах є адміністративним правопорушенням, згідно якого державним виконавцем складається протокол, який надсилається до суду за місцезнаходженням відділу державної виконавчої служби. Якщо у платника аліментів виникла заборгованість понад шість місяців на нього буде накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Термін їх виконання – від 120 до 240 годин.
Що чекає на порушників у випадку ухилення від виконання суспільно корисних робіт?
Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, звертається до суду із поданням про заміну строку невиконаних суспільно корисних робіт на адміністративний арешт. При цьому строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт. Арешт не може перевищувати 15 діб.
Які в подальшому виникнуть обмеження для неплатників аліментів?
Для осіб, у яких виникла заборгованість зі сплати аліментів на утримання дітей, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державна виконавча служба може винести постанови про:
– тимчасове обмеження боржника у праві виїзду за межі України;
– тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;
-тимчасове обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та вихолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
– тимчасове обмеження боржника у праві полювання.
Чи передбачена кримінальна відповідальність за несплату аліментів?
Якщо особа злісно ухиляється від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей, то нестиме кримінальну відповідальність, яка передбачена ст. 164 Кримінального кодексу України. Ця ж норма стосується і злісного ухилення батьків від утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей, що перебувають на їх утриманні. Згідно зазначеної статті передбачено громадські роботи на строк від 80 до 120 годин або арешт на строк до трьох місяців, або обмеження волі на строк до двох років.
Після завершення круглого столу, засуджених ознайомлено з ініціативою «Чесна платіжка» проекту Мін’юсту «Я маю право» та роз’яснено, як захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг.
Суб`єктам пробації запропоновано звертатися за правовою допомогою до Чорнобаївського бюро правової допомоги, яке розташоване за адресою: смт. Чорнобай, вул. Центральна, 211 або за тел. (04739) 2 34 57.