назад
13.12.16

Працівники системи БПД взяли участь у круглому столі з обговорення проблем літніх людей

IMG 3321Днями у Дніпропетровській ОДА за ініціативи громадської організації «У єднанні сила» пройшов круглий стіл на тему «Суспільство для людей усіх вікових категорій. Чи це реально в Україні?», участь в якому взяла директор Першого дніпропетровського місцевого центру з надання вторинної правової допомоги Ліна Сергієва.

Цей захід мав привернути увагу влади й громадськості до проблем громадян передпенсійного і пенсійного віку в Україні, зокрема в Дніпропетровській області,  активізувати спільні дії щодо забезпечення участі старшого покоління в житті суспільства,  посприяти зміцненню солідарності між поколіннями.

Заступник начальника Головного управління Пенсійного Фонду України в Дніпропетровській області Наталія Корнійчук  повідомила, що станом на перше листопада цього року у Дніпропетровській області проживає 1 мільйон 8 тисяч пенсіонерів з яких близько 26 тисяч – переселенці. Середній розмір пенсії на Дніпропетровщині складає 1881 грн., 53% пенсіонерів отримує пенсію до 1500 грн., 35% – від 1500 до 3000 грн., а 12% – понад 3000 грн.

Начальник відділу департаменту соцзахисту населення Ольга Недодатко у свою чергу розповіла про роботу, яка проводиться щодо соцзахисту ветеранів й інвалідів, зупинилась на проблемах, з якими стикаються територіальні центри соціального обслуговування населення.

Згідно з інформацією, наданою начальником відділу організації сприяння працевлаштуванню Дніпропетровського обласного центру зайнятості Тетяною Сальниковою,на Дніпропетровщині на обліку в місцевих центрах зайнятості нині перебуває 120 000 безробітних. З них представників передпенсійного віку – 20%. Спеціаліст відзначила, що найважче знайти роботу саме людям похилого віку.

Проблему дискримінації за віком, зокрема під час працевлаштування громадян віком від 45 років, особливо жінок, підняли у своїх виступах керівник Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва та юрист громадської організації «Правозахисна група «СІЧ» Наталія Кожина.

 Жваве обговорення викликав виступ представниці ВПГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій у Дніпропетровській області» психотерапевта Ольги Ілларіонової, яка розповіла про психологічні проблеми літніх людей у зв’язку зі зниженням їх соціального статусу. Свої думки з цієї теми висловили і кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогічної та вікової психології ДНУ ім. О.Гончара Оксана Байєр, психолог, психотерапевт Ольга Федорець та інші учасники заходу. Вони зазначили, що створення умов для активного довголіття старшого покоління – одне з найактуальніших завдань,що стоять перед українським суспільством.

Проблеми відсутності системи позаформальної освіти та недостатньої поінформованості громадян старшого віку у своєму виступі торкнулася кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної роботи ДНУ ім. О. Гончара  Людмила Кримчак.

 Головний редактор газети «Днепр вечерний» Ірина Авраменко  сконцентрувала увагу присутніх на тому, що в суспільстві вже давно сформовано негативний образ літньої людини, який треба негайно змінювати. Вона підкреслила важливу роль ЗМІ у формуванні позитивного іміджу людей старшого покоління.

В дискусії щодо запропонованих питань взяли участь представники громадських об’єднань та благодійних фондів з усієї області. Кожен з учасників зміг висловити свої аргументи та думки щодо обговорюваних проблем. У результатіконструктивного діалогу присутні на заході фахівці окреслили коло проблем, які є актуальнимидля громадян старшого віку, визначили пріоритетні питання, які можна вирішити на місцевому рівні, акцентували увагу на необхідності консолідації дій влади й громадськості щодо покращення життя людей старшого покоління.

Але головне питання круглого столу щодо реальності розбудови в Україні суспільства для людей усіх вікових категорій залишилось відкритим. І кожен громадянин України має замислитися над цією проблемою.

Нагадуємо, що Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України). 

{gallery}news/2016/12/13{/gallery}