назад

Працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяли участь у засіданні круглого столу

12.05.2016 року представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Миколаївській області Віктор Сандул, Олег Матвієнко, Олег Антонець, Борис Кудар та Вікторія Царьова взяли участь у круглому столі проекту «Формування дієвої моделі надання безоплатної правової допомоги у м. Миколаєві та м. Вознесенську». Захід проведено   громадською організацією «Фонд розвитку м. Миколаєва» в рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади за підтримки та Міжнародного фонду «Відродження». Тема зустрічі: «Виклики в системі надання безоплатної правової допомоги на Миколаївщині».

Експерти проекту Вікторія Царьова (Перший миколаївський центр з надання БВПД) та Тетяна Золотухіна (ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва») презентували аналітичне дослідження «Аналіз реалізації державної політики забезпечення населення безоплатною первинної правовою допомогою у Миколаєві та Вознесенську». У аналізі порівнюються системи первинної правової допомоги України та окремих європейських країн – Грузії, Литви, а також досвід громад міст Миколаєва та Вознесенська. Основним завданням даного дослідження є напрацювання рекомендацій стосовно покращення організації і надання послуг первинної правової допомоги в Миколаєві та Вознесенську. Дослідження також спрямовано на розроблення пропозицій для органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади стосовно співпраці кожної окремої територіальної громади у справі  надання населенню безоплатної первинної правової допомоги.2

В межах аналізу, експерти вивчили різноманітні аспекти систем первинної правової допомоги: суб’єкти надання первинної правової допомоги; управління і сфери надання первинної правової допомоги, право на неї і порядок її надання; підходи до фінансування первинної правової допомоги; забезпечення надання первинної правової допомоги (нормативне врегулювання на місцевому рівні в Миколаєві та Вознесенську), виклики в процесі реформування Міністерства юстиції України та реорганізація системи надання правової допомоги у 2016 році; можливі моделі надання первинної правової допомоги тощо.1

Також експертами проекту проведено аналіз, щодо створення єдиної моделі надання безоплатної первинної правової допомоги на території Миколаївської області, та запропоновано три варіанти:

1.  Створення спеціалізованої комунальної установи з надання безоплатної первинної правової допомоги. Таку модель надання первинної допомоги вже впроваджено:

                 в м. Одеса (населення 1,014 млн. осіб), де створена і працює комунальна установа «Спеціалізована установа з надання безоплатної первинної правової допомоги у м. Одесі». Ця установа має територіальні відділи надання безоплатної правової допомоги  у всіх районах міста, а також практикує виїзні консультації спеціалістів.

                 в м. Скадовськ Херсонської області (населення 23 тис. осіб) працює комунальна установа “Центр з надання безоплатної первинної правової допомоги Скадовської міської ради».

2.  Створення підрозділу з надання безоплатної первинної правової допомоги на базі діючої комунальної установи, послуги якої є супутніми до основної діяльності установи. Така модель може бути реалізована в м. Миколаєві на базі комунальної установи, яка вже має досить широку клієнтську базу. Наприклад, на базі Центральної бібліотечної системи міста Миколаєва, яка має розгалужену мережу філіалів (24), а також центральний офіс (центральна бібліотека ім. Кропивницького), що оснащені необхідною кількістю комп’ютерної та офісної техніки.

3.  Аутсо́рсинг – передача завдання та процесу надання послуг безоплатної первинної допомоги на виконання зовнішнім організаціям. Така модель вже реалізована Херсонською міською радою, яка своїм рішенням №1504 від 12 вересня 2014 р. «Про деякі питання безоплатної первинної правової допомоги в м. Херсоні» затвердила Регламент надання безоплатної первинної правової допомоги юридичними особами приватного права за кошти міського бюджету м. Херсона, а також склад конкурсної комісії із залучення юридичних осіб приватного права до надання безоплатної первинної правової допомоги в Херсоні.

4.  Створення спеціалізованого комунального підприємства.

За підсумками розгляду аналітичного дослідження «Аналіз реалізації державної політики забезпечення населення безоплатною первинної правовою допомогою у Миколаєві та Вознесенську» експерти проекту підготували свої пропозиції виконавчим органам місцевого самоврядування, щодо забезпечення населення безоплатною первинною правовою допомогою. Зокрема запропоновано:6

Створити тимчасову робочу групу щодо вивчення можливостей надання БППД.

Провести широку роз’яснювально-інформаційну компанію з вказаного питання.