назад

IMG 0195У яких справах неповнолітні мають право звертатися до суду? Які права мають діти під час судового процесу та як обрати захисника своїх прав – адвоката? Про ці та інші питання дізналися старшокласники Чортківської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 під час проведення Дня відкритих дверей в Чортківському місцевому  центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Захід відбувся завдяки співпраці місцевого центру з Чортківською міською бібліотекою для дорослих.

Працівники місцевого центру провели для дітей екскурсію в місцевому центрі, ознайомили їх з порядком прийняття звернень громадян, надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

Згідно Закону України «По безоплатну правову допомогу» усі діти мають право отримати  правові  консультації чи роз’яснення, а у разі виникнення потреби захисту прав у суді – на послуги адвоката за рахунок держави. Фахівці місцевого центру розповіли дітям як відбувається судовий процес, роль адвоката у цьому процесі, та які права мають неповнолітні під час судового засідання.

IMG 0199

У яких справах неповнолітні мають право звертатися до суду?

Якщо неповнолітньому виповнилось 14 років, він має право самостійно звертатися до суду за захистом своїх прав, подавати позов про позбавлення батьківських прав, про скасування усиновлення та визначення усиновлення недійсним.

З 16 років неповнолітній може звернутися до суду із заявою про надання права на шлюб. Суд може надати таке право, якщо буде встановлено, що це відповідає інтересам неповнолітнього.

IMG 0203

В судовому процесі діти мають право:

отримувати всю необхідну інформацію;

отримувати консультацію та допомогу;

бути проінформованою про наслідки висловлювань та рішень;

вимагати призначення спеціального представника, якщо батьки не можуть представляти її інтереси в суді;

отримувати допомогу у висловлювані  своєї думки у обраного представника в судовому процесі;

відповідати на запитання, як свідок тільки в присутності педагога, батьків (усиновлювачів, опікунів, піклувальників) або адвоката;

висловлювати свої думки.

IMG 0210

Завдяки заходу школярі не лише дізналися про свої права та способи їх захисту, але й мали змогу поспілкуватися з начальником відділу представництва, практикуючим адвокатом Іриною Кривою, дізналися про «тонкощі» професії юриста, як досягти успіху у своїй роботі.

Діти цікаво провели час, розв’язуючи правові завдання, побували в ролі юристів, переглянули короткі відео про права людини та вели правові дискусії.

IMG 0212

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20 а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. С. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).