назад

Права дитини в Україні, забезпечення, дотримання та захист

141-114 травня 2018 року в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» головний спеціаліст Сторожинецького бюро правової допомоги Станіслав Заблоцький провів семінар «Права дитини в Україні, забезпечення, дотримання та захист» у Сторожинецькому районному відділі з питань пробації Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України.

У державній політиці нинішньої України проблеми захисту підростаючого покоління мають пріоритетний напрям. Забезпечення належного захисту прав дитини – складова процесу європейської інтеграції України. Всі країни Європейської Співдружності здійснили серйозне реформування системи захисту прав дитини. Для втілення аналогічної програми затверджений Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини, який має всі шанси вивести українську політику в сфері захисту прав дітей на якісно новий рівень.

«Згідно зі статтею 6 Сімейного кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. Малолітньою вважається дитина до чотирнадцяти років, неповнолітньою – від чотирнадцяти до вісімнадцяти років. Для повного й гармонійного розвитку, формування особистості дитина має зростати в сімейному оточенні, в атмосфері любові та розуміння. Родина й відповідні освітні установи повинні підготувати її до самостійного життя в суспільстві. Крім того, має бути забезпечена можливість здійснення її прав, які встановлені Конституцією України, Конвенцією про права дитини, Цивільним кодексом України, іншими правовими актами, визнаними в Україні», – розповів фахівець безоплатної правової допомоги Станіслав Заблоцький.

7 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Такими змінами розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей. Відтепер усі без винятку діти мають право, щоб у судах та інших органах їхні інтереси представляв адвокат за рахунок держави.

За детальнішими роз’ясненнями звертайтеся в центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги або в бюро правової допомоги.

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел. (0 372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а, тел. (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).