назад

Права громадян у сфері житлово-комунальних послуг

8 липня 2019 року з метою реалізації інформаційної кампанії «Я маю право на чесну платіжку» в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!», проведено правопросвітницький захід для громадян, які перебувають на обліку в Черкаському міському центрі зайнятості, на тему: “Права громадян у сфері житлово-комунальних послуг”.
Присутнім повідомлено, що кампанія передбачає впровадження механізмів встановлення справедливих цін на тепло і гарячу воду.
Прийнята Кабінетом Міністрів постанова регулює ціни на гарячу воду по всій території України, зокрема, граничний тариф для населення тепер становитиме 83 гривні за кубометр гарячої води для осель з рушникосушарками та 75 гривень за 1 кубічний метр – у разі відсутності сушарок. Окрім того, проект запроваджує граничну ціну за опалення на рівні 1400 гривень за гігакалорію.
Забезпечення перерахунку вартості послуг за новими тарифами має бути здійснено відповідними органами місцевого самоврядування до 1 вересня 2019 року.
Як захистити свої права споживача житлово-комунальних послуг?
Перевірте на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування, який встановлює тариф на послуги теплопостачання та постачання гарячої води, чи здійснено перерахунок тарифів відповідно до рішення Уряду:
1. Якщо орган місцевого самоврядування перерахував тарифи:
– зверніться до теплопостачальної організації у зручний для вас спосіб (направте звернення звичайною/електронною поштою або передайте особисто).
– вимагайте: перерахунок вартості послуг на опалювальний сезон 2019/2020 років;
– зразок звернення можна завантажити на сайті Міністерства юстиції України.
2. Якщо орган місцевого самоврядування не перерахував тарифи:
– зверніться на Урядову гарячу лінію за номером 1545 або направте звернення на адресу Уряду (вул. Михайла Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008), повідомивши про бездіяльність органу місцевого самоврядування щодо перерахунку тарифів на послуги з постачанням теплової енергії та гарячої води);
– зверніться до органу місцевого самоврядування з вимогою щодо виконання рішення Уряду;
– зразок вимоги можна завантажити на сайті Міністерства юстиції.
Вартість економії можна розрахувати за допомогою калькулятора тарифів за посиланням: https://minjust.gov.ua/pages/calc-service