назад

Як змінити місце голосування на парламентських виборах. Чергові консультації фахівців системи БПД

21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України.

Якщо ж на день на день виборів громадяни не будуть перебувати за місцем своєї реєстрації,тоді слід заздалегідь потурбуватися про те, щоб тимчасово змінити своє місце голосування.

Про те яка процедура зміни місця голосування консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Відповідно до частини третьої статті 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців», за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах чи референдумі, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси. Таке звернення подається до органу ведення Реєстру за місцезнаходженням зазначеної виборцем виборчої дільниці або за виборчою адресою не пізніше ніж за п’ять днів до дня голосування на відповідних виборах чи референдумі. Тимчасова зміна місця голосування виборця (виборчої дільниці) підтверджується посвідченням за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, яке видається виборцю.

Зробити це можна до 15 липня цього року включно.

Для того,щоб змінити місце голосування громадянам необхідно особисто відвідати відділ ведення реєстру виборців – в електронній формі через інтернет цього зробити не можна.

Для зміни місця голосування потрібно піти до найближчого відділення ведення реєстру виборців.

Громадяни можуть звернутись до органу ведення реєстру за місцем реєстрації. Це зручно у випадку, якщо громадяни постійно проживають за місцем реєстрації, але у день виборів будуть не вдома.

Наступним варіант підійде тим, хто постійно живе не за місцем реєстрації. Для цього слід піти до найближчого органу ведення реєстру виборців, щоб проголосувати саме у цьому регіоні.

У відділі ведення реєстру необхідно заповнити заяву, де вказати  прізвище, ім’я, по батькові; дату, місце народження та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності); виборчу адресу (за паспортом); обґрунтування необхідності тимчасової зміни місця голосування; адресу перебування в день виборів; номер виборчої дільниці (дільниці для голосування), яку необхідно визначити місцем голосування, із зазначенням виборчого округу та його номера (за наявності). Цю інформацію мають повідомити в органі ДРВ.

Для зміни місця голосування потрібно взяти паспорт громадянина України у вигляді книжечки чи картки. Також прийнятним є тимчасове посвідчення громадянина України або посвідчення військовослужбовця чи військовий квиток.

Нагадуємо, що нещодавно були внесені зміни до постанови від 2012 року щодо тимчасової зміни місця голосування виборця. І наразі порядок зміни голосування не передбачає подання документів (копій документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси. Потрібні лише паспорт і відповідна заява.

Громадянам,які змінили місце голосування видадуть посвідчення про тимчасову зміну місця голосування, з яким (а також з паспортом) треба буде прийти голосувати 21 липня.

Відповідно до пропорційної системи виборці під час голосування отримають два бюлетені – для голосування у загальнодержавному багатомандатному та одномандатному виборчих округах.

При включенні виборця, якому тимчасово змінено місце голосування, до попереднього списку виборців у графі “Примітки” навпроти його прізвища зазначаються номер посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування, дату його видачі та найменування органу ведення Державного реєстру виборців, який його видав, а також, у разі якщо виборча адреса виборця знаходиться за межами відповідного одномандатного округу, робиться відмітка про отримання виборцем лише бюлетеня для голосування у загальнодержавному окрузі.

Якщо ж у Вас виникають проблемні питання, у тому числі й стосовно порушення Ваших виборчих прав, звертайтесь до фахівців найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги на Полтавщині, або зателефонуйте за єдиним номером контакт-центру безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.