назад

Права людини – понад усе!

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня триває Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».Не будь байдужим до чужого горя! Вбережи себе та своїх рідних від насильства! З цієї нагоди відбулося засідання кіноклубу Docudays UA при Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка.  Долучився до проведення заходу й Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.   

Учасники засідання переглянули документальний фільм “Сирійська історія кохання” (режисер Шон МакАллістер, Велика Британія, 2015 рік).  Це історія Амера і Раґди, які познайомилися в тюремній камері в Сирії 15 років тому, коли МакАллістер вперше зустрівся з цією родиною. І ось Раґда знову потрапляє за ґрати, залишивши Амера самого доглядати за чотирма їхніми синами. Та коли регіоном поширюється «арабська весна», доля родини безповоротно змінюється.  Стрічка, яку знімали понад 5 років, окреслює їхню неймовірну одіссею до політичної свободи. Для Раґди й Амера це мандрівка надії, мрій і відчаю заради революції, батьківщини та одне одного.

Після перегляду фільму учасники кіноклубу Docudays UA поділилися думками щодо захисту прав людини та правозахисної діяльності. «Чудове гасло права людини – понад усе, на жаль, часто залишається лише на папері. Стрічка “Сирійська історія кохання” близька нам, українцям, не лише через війну, яку ми досі переживаємо (так само як і Сирія), а передусім через вітчизняне правосуддя, де простій людині важко добитися правди. Тому система безоплатної правової допомоги в Україні на сьогодні є порятунком для багатьох українців, які прагнуть справедливості, –  зауважив фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Тарас Лазарук.

Свої міркування щодо фільму та порушеної проблематики висловили й студенти-політологи та майбутні юристи, а також представники ювенальної превенції Головного управління Національної поліції  в Чернівецькій області та Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області.