назад

Права людини в дії: на Харківщині до Дня БПД відбулась зустріч з майбутніми юристами

До Міжнародного дня прав людини і Дня БПД відбулась зустріч керівництва Регіонального центру зі студентами юридичної клініки Національного юридичного університету. Такі зустрічі проходять регулярно, з різних приводів – як з навчальної потреби, так і з нагоди свят. Це завжди цікаве спілкування та новий досвід, нові відкриття для всіх.

Відкриваючи зустріч, керівник юридичної клініки Віктор Янишен торкнувся історії святкування Дня прав людини, присвяченого прийняттю Декларації прав людини 1948 року. Він підкреслив, що торжество верховенства права є визначальною метою для юридичної спільноти.

Багато теплих слів керівник юридичної клініки НЮУ сказав про співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях і загалом про систему БПД.

Порівнюючи систему БПД України і таку ж систему західних країн, можна з гордістю сказати, що наша система  набагато краща й досконаліша, – підкреслив Віктор Янишен.

Директор Регіонального центру Анатолій Бородавка подякував давнім партнерам за давню тісну та продуктивну співпрацю. Він розповів майбутнім юристам про завдання системи безоплатної правової допомоги , а саме – забезпечення одного з фундаментальних прав – права на захист, а також створення рівних можливостей у користуванні правовою допомогою.

Не кожна країна світу може похвалитися такою системою, яка всім затриманим особам, незалежно від статусу, забезпечує отримання цієї правової допомоги. А ми, завдяки співпраці з нашими постійними партнерами – адвокатами, забезпечуємо її вже з 2012 року, – сказав Анатолій Бородавка.

Він також поділився своїми думками щодо зміни правосвідомості громадян нашої країни за останні роки.«Ви знаєте, що до початку війни Україна займала одне з перших місць по зверненню до Європейського суду з прав людини по захисту своїх прав.  І наші європейські партнери казали нам, що це свідчить про високий рівень недотримання прав людини в нашій країні.

Однак, аналізуючи обставини, маючи певний особистий досвід, хочу сказати, що ситуація кардинально інша. Це свідчить не про рівень порушення, а про рівень свідомості наших громадян, про розуміння й уміння користуватися своїми правами. Тому що в більшості європейських країн люди не звертаються до ЄСПЛ не тому, що їхні права не порушуються, а тому, що вони навіть не замислюються, що є порушення їх права і що існують ці механізми захисту порушеного права. Тобто рівень правосвідомості наших громадян зріс.

Підвищується також якість тих документів, з якими звертаються люди. Доволі часто Європейський суд виділяв певну категорію справ з України і передавав на розгляд європейської комісії. До початку війни ми досягнули величезного прогресу в питаннях захисту прав людини, в питаннях розуміння значення їх для кожної людини».

Заступниця директора Регіонального центру, голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська зупинилась на високій кваліфікації правників, які, у тому числі, готують документи й до Європейського суду з прав людини.

Звернення до ЄСПЛ – так, свідчить про правосвідомість громадян. А також це свідчить про фаховість тих, хто звертається, хто допомагає людям звертатися, зауважила Вікторія Гайворонська. – Адже для того щоб подати кейс в Європейський суд, спочатку слід добре попрацювати на національному рівні. Щоб звернутись до ЄСПЛ, потрібно пройти всі інстанції. І саме від якості того матеріалу, з яким ми зможемо якісно пройти судові інстанції, скласти саме той матеріал, який потрібен, – це дуже високий клас.

Студентка юридичної клініки Оксана Яворська презентувала свою доповідь стосовно прав людини, де, зокрема, торкнулася й діяльності системи БПД як інституції, куди громадяни можуть звернутися безоплатно для захисту своїх прав.

Презентація була фаховою та цікавою і викликала жваве обговорення.