назад

З нагоди Дня безоплатної правової допомоги у Хмельницькому презентували результати роботи системи БПД

У Хмельницькому напередодні Дня безоплатної правової допомоги, який віднедавна відзначають у Міжнародний день прав людини, відбулися науково-практичні обговорення у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова та Хмельницькому інституті МАУП. У своїх виступах під час заходів представники системи БПД на Хмельниччині розповіли, як працюють центри в умовах воєнного стану, й презентували результати роботи системи в області.

Директорка Регіонального центру з надання БВПД у Хмельницькій області Наталія Стьопіна взяла участь у науково-практичному круглому столі «Захист прав людини в Україні: сучасний стан та перспективи вдосконалення», який відбувся в Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова.

Керівниця регіонального центру поінформувала наукову спільноту про те, як працює система БПД від початку повномасштабного вторгнення.

«Попри війну, працівники місцевих центрів та бюро правової допомоги продовжують надавати правову допомогу. І не лише безпосередньо в приміщеннях центрів та бюро. Юристи, зокрема, організовують консультпункти для внутрішньо переміщених осіб у місцях їх тимчасового перебування, здійснюють виїзні консультування жителів віддалених територіальних громад. За період воєнного стану до бюро правової допомоги, які працюють у Хмельницькій області, звернулася понад 21 тисяча осіб. Понад дві тисячі людей потребували вторинної правової допомоги», – зазначила Наталія Стьопіна.

Вона також розповіла про сервіси, за допомогою яких можна отримати правову допомогу онлайн, не відвідуючи бюро правової допомоги. Насамперед це контакт-центр системи БПД (0 800 213 103), мобільні додатки «Безоплатна правова допомога» та «Твоє право», а також месенджери.

Заступниця директора регіонального центру Ольга Чорна долучилася до науково-практичної конференції «Актуальні питання державотворення та захисту прав людини», яку організували в Хмельницькому інституті МАУП. Тема доповіді юристки стосувалася правової допомоги постраждалим від домашнього насильства. Вона пояснила присутнім, як саме система БПД допомагає вирішувати проблему домашнього насильства.

Ольга Чорна також розповіла про діяльність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в період війни, особливості надання правової допомоги в умовах воєнного стану, пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», залучення медіаторів до співпраці з системою БПД.

Директор Хмельницького місцевого центру з надання БВПД порушив доступу внутрішньо переміщених осіб до правової допомоги.