назад

Права на вищу та професійно-технічну освіту особи з інвалідністю

141258Люди з інвалідністю потребують від суспільства особливого захисту та підтримки. У цивілізованому суспільстві такі люди повинні бути забезпеченими правами і мати можливість доступу до різних сфер життя – соцзахисту, охорони здоров’я, освіти та усіх інших.

          У Конституції України та Законах України “Про освіту”, “Про професійно-технічну освіту”, “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” державою забезпечується доступність і безоплатність освіти осіб з інвалідністю у державних та комунальних навчальних закладах на рівні, що відповідає їх здібностям і можливостям, їхнім бажанням та інтересам, удосконалення наукової та професійної підготовки з урахуванням медичних показань і протипоказань для подальшої трудової діяльності.

       Ст. 24 Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю: «Держави-учасниці визнають право осіб з інвалідністю на освіту. Для цілей реалізації цього права без дискримінації й на підставі рівності можливостей держави-учасниці забезпечують інклюзивну освіту на всіх рівнях і навчання протягом усього життя» (ратифікована Україною у 2009 році).

       В статтях 21-24 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” держава гарантує особам з інвалідністю дошкільне виховання, здобуття освіти на рівні, що відповідає їхнім здібностям і можливостям. Професійна підготовка або перепідготовка осіб з інвалідністю проводиться з урахуванням медичних показань і протипоказань для подальшої трудової діяльності. Вибір форм і методів професійної підготовки провадиться згідно з висновками медико-соціальної експертизи.

Чи мають особи з інвалідністю пільги при вступі до ВУЗів?

         У разі складання вступних іспитів (вступних випробувань) з позитивним результатом до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації зараховуються поза конкурсом діти з інвалідністю та особи з інвалідністю першої і другої груп, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю; до професійно-технічних навчальних закладів – діти з інвалідністю та особи з інвалідністю яким не протипоказане навчання за обраною професією (спеціальністю) та спеціалізацією. За інших рівних умов переважне право на зарахування до вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладів мають особи з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, у яких:

  • обидва батьки є особами з інвалідністю;
  • один з батьків – особа з інвалідністю, а інший помер;
  • одинока матір з числа осіб з інвалідністю;
  • батько – особа з інвалідністю, який виховує дитину без матері.

       Під час навчання зазначеним категоріям громадян стипендія (у разі призначення) та пенсія (державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю) виплачуються у повному розмірі.

       Згідно з умовами вступу у вищі навчальні заклади, вступники окремих категорій мають право на спеціальні умови на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів.

       Спеціальні умови зарахування на здобуття вищої освіти за державним замовленням та за рахунок цільових пільгових державних кредитів передбачають право на зарахування за результатами співбесіди або участь у окремому конкурсі за певними квотами.

Формування рейтингового списку

Рейтинговий список вступників формується за категоріями в такій послідовності:

  • вступники, які мають право на зарахування за результатами співбесіди (тільки на основі повної загальної середньої освіти). Зазначений список вступників впорядковується за алфавітом;
  • вступники, які мають право на зарахування за квотами (тільки на основі повної загальної середньої освіти). Зазначений список вступників впорядковується за конкурсним балом від більшого до меншого.
  • вступники, які мають право на зарахування на загальних умовах. Зазначений список вступників впорядковується за конкурсним балом від більшого до меншого.

Право на спеціальні умови зарахування (інформація відповідно до положень Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2019 році.)

Право на зарахування за державним або регіональним замовленням за результатами співбесіди мають:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пунктів 10-14 статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • особи яким Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» надане право на прийом без екзаменів до державних вищих навчальних закладів за результатами співбесіди;
  • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати навчальний заклад (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).

Право на зарахування за державним або регіональним замовленням в межах квоти-1 мають:

  • особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі ті, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи у яких є захворювання, зазначені у Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України 29.08.2016 № 1027/900 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність».

Право на зарахування за державним або регіональним замовленням в межах квоти-3 мають:

  • особи, що здобули повну загальну середню освіту у навчальних закладах певної адміністративно-територіальної одиниці при вступі на конкурсні пропозиції, для яких встановлено квоту-3.

Право на зарахування за державним або регіональним замовленням в межах квоти-2, за умови вступу на основі повної загальної середньої освіти мають:

  • громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї після 01 січня 2017 року.

Прийом до професійно-технічного навчального закладу

         Прийом до професійно-технічного навчального закладу проводиться шляхом конкурсного відбору вступників на навчання. У разі складення вступних іспитів з позитивним результатом до професійно-технічних навчальних закладів поза конкурсом зараховуються діти з інвалідністю та особи з інвалідністю, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю. За інших рівних умов переважне право на зарахування до професійно-технічних навчальних закладів мають особи з інвалідністю та діти з малозабезпечених сімей, у яких:

  • обидва батьки є особами з інвалідністю;
  • один з батьків є особою з інвалідністю, а інший помер;
  • одинока матір є особою з інвалідністю;
  • батько є особою з інвалідністю та виховує дитину без матері.

Державна цільова підтримка для здобуття професійно-технічної та вищої освіти надається у вигляді:

  • повної або часткової оплати навчання за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів;
  • пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;
  • соціальної стипендії;
  • безоплатного забезпечення підручниками;
  • безоплатного доступу до мережі Інтернет, систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;
  • безоплатного проживання в гуртожитку;
  • інших заходів, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Також звертайтесь за правовими консультаціями та роз’ясненнями законодавства:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8, тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35, ел. адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи

безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)