назад

Tizhden prava 2018 4Вже десять років поспіль по всій території Україні з 10 по 14 грудня проходить Тиждень права, під час якого державні та неурядові установи активно проводять інформаційно-роз’яснювальні заходи з питань забезпечення додержання та поваги до прав і свобод людини й громадянина, запобігання їх порушенням з метою підняття рівня правової культури та набуття громадянами необхідного рівня правових знань.

       А чи розумієте Ви чому саме цей тиждень, а не якийсь інший, приурочений до проведення Всеукраїнського тижня права? Тож знайте, відповідно до Указу Президента України від 08 грудня 2008 року №1149/2008 «Про Всеукраїнський тиждень права» Всеукраїнський тиждень права проводиться щороку в тиждень, який включає 10 грудня – День прав людини. Він відзначається в знак проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

       В цьому році, Всеукраїнський тиждень права видався дуже насиченим, адже 2018 рік – особлива дата, рівно 70 років виповнилось з дня підписання Загальної декларації прав людини. Надзвичайна подія потребує виняткових дій, тому фахівцями Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги були проведені як самостійні так і спільні заходи з партнерами.

     Tizhden prava 2018 1  Тож, у понеділок начальниця відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Бердянського місцевого центру Вікторія Донцова спільно з директором Бердянського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану  Катериною Пилипенко, провели захід для діток четвертого класу Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 на тему: “Міжнародно-правові стандарти у сфері захисту прав людини. Запобігання дискримінації на насильства в школі”. Під час уроку фахівчині ознайомили учнів з поняттями “право”, “конституція”, “Декларація”, “Конвенція”. Звернули особливу увагу на права дитини, які порушуються в родині та у школі.

       Подібний захід був проведений також для підлітків Ногайського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету. На відкритий урок для студентів завітали начальник Приморського бюро правової допомоги Олександр Ганчев спільно з представниками з Приморського районного відділу державної виконавчої служби та Приморського районного відділу реєстрації актів цивільного стану.Tizhden prava 2018 2

       У вівторок, на Вікторію Донцову чекали старшокласники Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2. Під час лекції підіймались серйозні питання відповідальності неповнолітніх, насилля в сім`ї та у школі.

       Далі за планом було проведення правопросвітницької години для студентів перших курсів Бердянського коледжу Таврійського державного агротехнологічного університету. Під час уроку Вікторія Донцова ознайомила усіх присутніх з деякими аспектами «Конвенції ООН про права дитини», розповіла про цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність неповнолітніх в Україні, а також повідомила про те, як потрібно себе поводити з представниками правоохоронних органів.

      Tizhden prava 2018 3 На цьому Всеукраїнський тиждень права не закінчується, вже заплановані правопросвітницькі години серед учнів різного віку загальноосвітніх шкіл, студентів та ліцеїстів профільних навчальних закладів, буде також проведена роз’яснювальна робота з клієнтами пробації та засудженими у виправній колонії. Окрім цього будуть проводитись і семінари для внутрішньо переміщених осіб та громадян похилого віку.

Також звертайтесь за правовими консультаціями та роз’ясненнями законодавства:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел. адреса:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  ел. адреса:   berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).