назад

Права, обов’язки та відповідальність підлітків: семінар для учнів 9-х класів Запорізької загальноосвітньої школи

101120161

«Права, обов’язки та відповідальність підлітків» – під такою назвою 10 листопада 2016 року фахівцями безоплатної вторинної правової допомоги проведено семінар для учнів 9-х класів Запорізької загальноосвітньої школи № 1 ім. Тараса Григоровича Шевченко.

101120162У своєму виступі начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Володимир Антонцев звернув увагу учнів на те, що наявність законодавчо визначених прав у дітей не означає для них вседозволеність у своїх відношеннях до інших членів суспільства, розповів про відповідальність батьків за правопорушення, вчинені їх неповнолітніми дітьми, навів конкретні приклади результатів розгляду судами адміністративних і кримінальних проваджень, вчинених неповнолітніми особами, захист яких здійснювали адвокати системи безоплатної вторинної правової допомоги, а також надав конкретні рекомендації щодо дій у випадках затримання особи правоохоронцями.

Директор Першого запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна розповіла присутнім про загальні права та відповідальність підлітків, найпоширеніші види адміністративних правопорушень серед неповнолітніх, вік, з якого підлітки можуть бути притягнуті до відповідного виду відповідальності за вчинення правопорушення, адміністративну та кримінальну відповідальність підлітків, можливість мати захисника за рахунок держави. 101120163

Жваву зацікавленість дітей викликали, наведені фахівцями безоплатної правової допомоги, конкретні життєві приклади, як законної, так і не зовсім правової поведінки дітей та підлітків, із роз’ясненням, з посиланням на конкретні норми права та знання із шкільної програми різних навчальних предметів, як доцільніше було поступити в тій чи іншій ситуації.

101120164Наскільки цікавими для дев’ятикласників були виступи представників безоплатної правової допомоги може свідчити той факт, що по закінченню відведеного часу для спілкування, під час перерви більшість учнів продовжили задавати безліч питань правового характеру, в наслідок чого перебування у шкільному закладі для надання відповідей дітям було продовжено на наступний урок.

Серед інших, працівниками безоплатної правової допомоги було надано відповіді на такі суттєво дорослі питання школярів, як правомірність проведення обшуків правоохоронцями у житлі за відсутності батьків; відповідальність за носіння холодної зброї; правові наслідки прийняття дітьми алкоголю та їх перебування у нетверезому стані у громадських місцях; як поводитись у випадку затримання до прибуття батьків та адвоката; відповідальність за дії, що призвели до заподіяння шкоди здоров’ю людини чи майну в наслідок необережних дій дитини тощо. 101120165

Всім присутнім на семінарі були роздані підготовлені Першим запорізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформаційні буклети «Протидія насильству. Абетка виживання дітей та підлітків», а також основні правила їх безпечної поведінки в мережі «Інтернет».


Особливу повагу у учнів та їх наставників, а саме соціального педагога вказаного шкільного закладу Алли Зайцевої та класного керівника дев’ятикласників Жани Рабінович, викликали дії представників безоплатної вторинної правової допомоги, які по завершенню семінару висказали побажання учням словами із поеми-послання   «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм…», написаної у 1845 році визначним митцем українського народу і всього світу Т.Г. Шевченко, в честь якого названа школа, де вони навчаються і працюють: «Учітесь, читайте, І чужому научайтесь, Й свого не цурайтесь».