назад
21.01.16

Права учасника АТО на отримання грошової допомоги захистив адвокат із Чернігова

chernihiv akulenkoАдвокат Вадим Акуленко допоміг учаснику АТО отримати грошову допомогу, у якій військовослужбовцю було незаконно відмовлено Управлінням праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради.

До Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся військовий, учасник АТО, чиї права було порушено – місцеве Управління праці та соціального захисту населення відмовило чоловікові у наданні щорічної разової грошової допомоги, яка передбачена законодавством. Відмова була аргументована відсутністю у клієнта відповідного посвідчення, яке було б підтвердженням статусу учасника бойових дій.

Центр видав доручення № 04-04/6 від 10.08.2015 року адвокатові Вадиму Акуленку, який взявся представляти інтереси військового у суді.

У судовому засіданні адвокат звернув увагу на ту обставину, що статус учасника бойових дій його клієнту було присвоєно рішенням комісії Міністерства оборони України з питань визначення учасників бойових дій від 10.04.2015 року, а тому, відповідно до положень Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», він має право на отримання разової грошової допомоги незалежно від наявності відповідного посвідчення.

Деснянський районний суду м. Чернігова врахував аргументи адвоката та виніс постанову від 12.11.2015 року, якою визнав відмову Управління праці та соціального захисту населення Деснянської районної у м. Чернігові ради неправомірною та зобов’язав відповідача здійснити нарахування та виплату позивачу разової грошової допомоги відповідно до положень Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відповідач, не погоджуючись з рішенням суду, подав апеляційну скаргу. Ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 12.01.2016 року апеляційну скаргу відповідача залишено без задоволення, а постанову Деснянського районного суду м. Чернігова від 12.11.2015 року – без змін.

Тож завдяки професійним діям адвоката Вадима Акуленка вдалося відстояти інтереси учасника АТО та домогтися виплати йому законної грошової допомоги.

Нагадаємо, що з метою забезпечення захисту прав осіб, які брати участь в АТО, але поки не отримали статусу учасника бойових дій, проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та підвищення якості її надання» (реєстр. № 3044), внесеному 7 вересня 2015 року Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України, пропонується доповнити перелік суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу такими категоріями осіб, як громадяни, які претендують на отримання статусу учасника АТО. Зазначений законопроект 4 листопада 2015 року розглянуто під час засідання Комітету з питань правової політики та правосуддя та рекомендовано прийняти його Верховною Радою України за основу.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter