назад

Правнича допомога військовополоненим та членам їхніх сімей: проблемні аспекти

Правова допомога захисникам і захисницям, що перебувають у полоні, а також членам їхніх родин – досвід та проблемні питання в цьому напрямі обговорили юристи Миколаївської та Кіровоградської областей.

«Ця категорія клієнтів є надчутливою і зазвичай потребує не лише юридичної допомоги, але й психологічної підтримки та соціального супроводження. Саме тому дуже важливо співпрацювати з партнерами, які можуть надати в тому числі й такі послуги», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Відтак коли у листопаді 2022 року в Миколаєві розпочав роботу Південний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими система БПД регіону одразу ж налагодила спільну роботу з працівниками центру. Зокрема, співпраця передбачає перенаправлення клієнтів, які потребують правової допомоги до юристів системи БПД. Так, за цей час до юристів системи було спрямовано 26 осіб, в 11 випадках клієнтам було надано вторинну правову допомогу.

Наявними кейсами в напрямі допомоги сім’ям військовополонених поділився адвокат, що співпрацює з системою БПД Миколаївщини Роман Качан. Він зазначив, що в поточному році на доручення системи надає допомогу чотирьом клієнтам, зокрема з питань щодо невиплати грошового забезпечення родині військовослужбовця ЗСУ. Наразі ці справи перебувають на розгляді в суді, тож адвокат зауважив на особливостях збору доказової бази та вирішення проблемних питань, пов’язаних з цим.

Обговорюючи проблемні питання щодо захисту прав родин захисників, начальник юридичного відділу Південного регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Вадим Жепало акцентував увагу на важливості узгодженої роботи всіх структур, дотичних до цієї теми. Зокрема, з учасниками проговорили повноваження Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Омбудсмана та міжнародних організацій щодо захисту прав громадян, які незаконно утримуються рф.

«Специфіка роботи в напрямі допомоги військовополоненим та їхнім сім’ям полягає у її крайній конфіденційності, адже будь-яка, навіть ненавмисно, поширена інформація про людину може призвести до катастрофічних наслідків. Про це обов’язково потрібно пам’ятати та наголошувати про це клієнтам, родичі яких знаходяться чи є підозра, що знаходяться у полоні», – зауважив В. Жепало.

Довідково. Південний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими працює в м. Миколаєві та розповсюджую свою діяльність на Миколаївську, Одеську, Херсонську та Кіровоградську області.

Фахівці Центру допомагають рідним та близьким оборонців України:

  • отримати інформацію щодо юридичних та процедурних питань, пов’язаних з перебуванням воїна у полоні;
  • отримати консультації щодо державних соціальних зобов’язань, гарантованих у випадку потрапляння в полон;
  • перевірити відомості про облік полоненого у базі даних Національного інформаційного бюро (НІБ);
  • отримати психологічну підтримку;

Приймальня Південного регіонального центру 0 800 200 202