назад

З полтавськими ліцеїстами говорили про домашнє насильство та насильство за ознакою статті

Мій дім – моя фортеця. Так кажуть, коли вважають власну домівку найбезпечнішим місцем на планеті, місцем, де можна уникнути несправедливості та кривди. Але що робити, якщо власний дім є пасткою і загрозою для життя?

Сьогодні дуже часто ми чуємо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. Проте також часто ми чуємо про випадки скоєння насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки домашнього насильства виходять за межі дому – і поширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки по відношенню до своїх однолітків.

Досить часто трапляється так, що іноді власний дім є пасткою і загрозою для життя і наші найближчі люди, які мають нас розуміти як ніхто, турбуватися, любити та поважати завдаються нам болю  та стають справжніми домашніми тиранами.

Про  питання протидії насильству за ознакою статі  та домашньому насильству розповідала  студентам Полтавського професійного ліцею  начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко.

За її словами,  більшість людей і не підозрює, що насильство має безліч облич. Воно не тільки носить фізичний характер, але й може бути психологічним, економічним та сексуальним. Найжахливішим є те, що майже кожна дитина в своєму житті стикається з випадками та проявами якогось з цих видів насильства.  Досить часто від батьків можна почути наступні фрази, сказаних на адресу своєї дитини: «Ти неорганізований (а), на тебе не можна покластися, тобі нічого не можна доручити, ти ні на що не спроможний (а)»; «Я тебе вб’ю, якщо отримаєш погану оцінку», «Тебе буде покарано, якщо ти з цим не впораєшся» – типові приклади психологічного насильства.

Фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Полтавщини поінформувала  присутніх про поняття гендерного та домашнього насильства, яким воно буває, як реагувати на його випадки, як захиститися від нього, яка відповідальність передбачена за його вчинення   та як системи безоплатної правової допомоги захищає права та н інтереси осіб. які зазнали домашнього  та насильства та насильства за ознакою статі.

 «Система безоплатної правової допомоги – надійний інструмент вирішення життєвих проблем у  правовий спосіб. Її діяльність орієнтована, перш за все,  на  доступ до правосуддя соціально вразливих груп населення, в тому числі і жертв домашнього та гендерно обумовленого насильства. Таким категоріям осіб надається безоплатна первинна правова допомога у вигляді правових консультацій та вторинна правова допомога у вигляді складання документів процесуального характеру та представлення інтересів у суді. Таку допомогу надають юристів місцевих центрів та бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги» – повідомила Юлія Козаченко.

Також  Юлія Козаченко поінформувала студентів про можливості проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та особливості участі у ньому.

 «Приємно відзначити, що діти  досить обізнані в питаннях домашнього насильства. Чітко розуміють, яка поведінка порушує їх зовнішні кордони та розуміють як реагувати на посягання відносно їх як психологічного,  так фізичного насильства»  – констатує начальниця відділу.

По завершенні заходу студенти   мали змогу поставити питання фахівчині Регіонального центру, отримати на них відповідь  та ознайомитися з  інформаційно-роз’яснювальними  матеріалами від системи безоплатної правової допомоги