назад

Про забезпечення надання правових послуг військовослужбовцям говорили у Ніжинському районі

З метою посилення правового захисту військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей, а також спрощення доступу до безоплатної правової допомоги , директор Ніжинського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бригинець спільно із представником громадської організації «МАРТ», адвокатом Дмитром Мохиром провели правопросвітницький захід та надали консультаційну підтримку військовослужбовцям.

Слід зазначити, за статистикою минулого року до системи БПД надійшло понад 30 тис. звернень від військовослужбовців щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги. Для забезпечення надання правових послуг військовослужбовцям та членам їх сімей з метою захисту основних прав та соціальних гарантій Департамент юридичного забезпечення Міністерства оборони України та Координаційний центр з надання правової допомоги домовилися про співпрацю. Планується розробити навчальні програми та методичні матеріали щодо особливостей здійснення захисту прав військовослужбовців, у тому числі в кримінальних провадженнях за вчинення злочинів проти встановленого порядку несення військової служби.
В ході спілкування Володимир Бригинець розповів про систему БПД, роботу центрів/бюро правової допомоги на території України в умовах воєнного стану, акцентуючи увагу на можливих шляхах вирішення життєвих питань у правовий спосіб. Права військовослужбовців закріплені у Законі України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, зокрема, і право на безоплатну правову допомогу.
Нагадуємо, що військові мають право на безоплатну правову допомогу (п .9 ч.1 ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу”), що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та перед іншими особами, складанні документів процесуального характеру (позовів до суду).
Під час свого виступу Дмитро Мохир розповів про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за окремі військові злочини, поділився як адвокат успішними кейсами, надав бажаючим консультації та роз’яснення на питання: кримінальна та матеріальна відповідальність за втрату зброї, іншого військового майна, особливості стягнення аліментів в умовах воєнного стану, порядок надання військовослужбовцям відпусток, розмір вихідної допомоги при звільненні, як взяти лікарняний тощо.
В умовах воєнного стану найзручніший спосіб отримати консультацію – це зателефонувати за єдиним номером 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України) або звернутися онлайн.
Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: