назад

Правник Першого дніпропетровського місцевого центру допоміг у суді захистити права учасника бойових дій на Сході України

Centr BVPD 0За допомогою до Першого дніпропетровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся Володимир Д*, мешканець с. Долинське, що на Дніпропетровщині, учасник бойових дій на Сході України. Чоловік розповів, що виконавчий комітет Горьківської сільської ради, відмовив йому у задоволенні заяви про взяття на квартирний облік як учасника бойових дій  на підставі того, що у раді відсутня/не створена комісія з житлових питань, а на балансі чи у власності ради відсутнє житло.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій (статті 5, 6) надається така пільга як першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Учасниками бойових дій визнаються, зокрема особи, що брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

Ігор Любарський, начальник відділу представництва Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД, подав адміністративний позов до Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області щодо визнання дій голови Горьківської сільської ради незаконними та відновлення прав громадянина Д*.

Мотивуючи позовні вимоги та правову позицію, юрист виходив з того, що, відповідно до статті 19  Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Розподіл і надання житлових приміщень здійснюється згідно з Житловим кодексом Української РСР (далі — Кодекс) та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм житлових приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 № 470 ( далі – Правила)  і відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування.

При цьому, згідно зі статтею 31 Кодексу право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду мають громадяни, які потребують поліпшення житлових умов та перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов.

Статтею 34 Кодексу визначено підстави для визнання громадян  такими, що потребують поліпшення  житлових умов.

Житлові приміщення надаються у порядку черговості. З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень (стаття 43 Кодексу).

Відповідно до статей 45 та 46 Кодексу визначено громадян, яким у першу чергу надаються жилі приміщення та поза чергою. Громадяни, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень, включаються до окремого списку.

Тобто, згідно з вимогами чинного законодавства, першочергове надання житла учаснику АТО та його сім’ї можливе за умови перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Згідно зі статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності, є повноваженнями органів місцевого самоврядування.

Відповідно до п.  8 Правил, квартирний  облік  здійснюється,  за  місцем проживання громадян  у  виконавчому  комітеті  районної,  міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів.

Згідно з п.  12  Правил у виконавчих комітетах місцевих  Рад  народних  депутатів ведення квартирного  обліку  покладається  на  відділи по обліку і розподілу жилої площі,  а  там,  де  таких  відділів  нема,  –  на службових осіб,  призначених  рішенням  виконавчого  комітету.

Таким чином, дії сільського голови Горьківської сільської ради щодо відмови Володимиру Д* у взятті на квартирний облік на підставі того, що в сільській відсутня/не створена комісія з житлових питань, а на балансі чи у власності ради відсутнє житло, були незаконними.

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області повністю погодився з зазначеною правовою позицією юриста Першого дніпропетровського місцевого центру та своєю постановою від 31 березня 2017 року задовольнив позов, зобов’язавши відповідача в десятиденний термін задовольнити заяву громадянина Д* у взятті на квартирний облік як особи, яка користується правом першочергового одержання житла.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу можна через мережу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та їх структурні підрозділи – бюро правової допомоги.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, тел.(056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/05/9{/gallery}