назад

Правники Дніпропетровщини підбили підсумки роботи та окреслили плани на майбутнє

3У п’ятницю, 6 січня 2017 року, у прес-центрі інформаційної агенції «Новий мост» відбулась прес-конференція «Мін’юст – флагман реформ в Україні. Підсумки діяльності та основні пріоритети на майбутнє».

Участь у заході взяли: начальник Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області Леонід Маньковський, перший заступник начальника Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області Ольга Захарова, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дніпропетровської області Людмила Яцуба. А ще заступник начальника Головного територіального управління юстиції щодо державної реєстрації, начальник управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області Тимофій Дудін, заступник начальника управління, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області Наталія Щебликіна, заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби, начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Дніпропетровській області Андрій П’ятницький, директор Дніпропетровської філії ДП «Сетах» Вікторія Нечаєва.

Про проведені у минулому році реформи і плани на новий 2017 рік розповів присутнім Леонід Маньковський. Так, серед ноу-хау, які запроваджуються обласним управлінням юстиції у цьому році – реєстрація новонароджених дітей безпосередньо у медичних закладах, остаточний перехід сервісів для реєстрації бізнесу в онлайн-режим, а також серйозне переформатування системи виконання судових рішень. «А ще від січня 2017 року Дніпро долучається до проекту «Шлюб за 24 години», який вже успішно продемонстрував себе у багатьох регіонах України» – повідомив начальник територіального управління юстиції.

Детальніше про всі нововведення, які очікують на Мін’юст у цьому році та пріоритетні напрямки роботи, розповіли колеги Леоніда Маньковського.

«Кожен громадянин – від мешканців великих міст до жителів селищ та містечок відтепер має можливість скористатися безоплатною правової допомогою, – повідомила учасникам прес-конференції Ольга Захарова. – З 1 січня 2013 року в Україні розпочали роботу 24 регіональні центри з надання вторинної безоплатної правової допомоги, з 1 липня 2015 року – 97 місцевих центрів. Всього ж на сьогоднішній день в Україні діє 426 бюро правової допомоги». Перший заступник начальника обласного управління юстиції наголосила на тому, що система БПД є одним з найбільш затребуваних соціальних проектів держави, завдяки якому правову допомогу за кошт держави отримали вже сотні тисяч громадян.

Детальніше про роботу Дніпропетровського регіонального центру з надання БВПД розповіла Людмила Яцуба: «На Дніпропетровщині сьогодні діє 33 точки доступу до безоплатної правової допомоги. Це 8 місцевих центрів з надання БВПД, 25 бюро та власне Регіональний центр з надання БВПД. За 2016 рік останнім було прийнято більше 10,5 тисяч звернень громадян та видано більше 8 тисяч доручень особам, затриманим у адміністративному порядку, за підозрою у вчиненні злочину тощо. Всього бюро та місцеві центри за останній рік прийняли близько 28 тисяч звернень громадян, які потребували консультацій з правовох питань та допомоги адвоката».

Очільниця центру також повідомила, що 5 січня цього року вступив у силу Закон України «Про Вищу раду правосуддя»яким внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Мова йде перш за все  провнутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу (за останніми даними в Україні зареєстрованоблизько 1, 7 млн. переселенців). Така ж соціальна гарантія відтепер встановлена і дляосіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога надається ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій (на сьогодні їх близько 275 000 осіб), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Надаватиметься вона не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття вищеназваних змін, а з будь-яких інших питань. Важливо, що змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області знаходиться за адресою:м. Дніпро, вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519. Адреси місцевих центрів та бюро можна переглянутитут.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103
{gallery}news/2017/01/06{/gallery}