назад

Правники Дніпропетровщини відзвітували про проведену роботу

1viber image9 листопада 2017 року, у інформаційній агенції «Новий мост» пройшла прес-конференція за підсумками роботи Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області. Участь у заході взяла також очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Яцуба. Фахівці відзвітували про роботу своїх установ від початку року та коротко окреслили плани на майбутнє.

Начальник ГТУЮ Леонід Маньковський розповів про новації управління юстиції, зокрема ті, які сприяють спрощенню доступу українських громадян до онлайн послуг. Це стало можливим в тому числі завдяки появі електронного порталу «Онлайн дім юстиції». Не оминув увагою Леонід Маньковський і роботу «мобільних точок доступу», які запрацювали по всій Україні з серпня цього року. Їх було створено для протидії аграрному рейдерству. Консультування з питань антирейдерського законодавства під час роботи «мобільних точок» здійснюють фахівці Центрів та бюро правової допомоги, а також Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області.

Ольга Захарова, перший заступник начальника ГТУЮ, підбила підсумки роботи управління за 9 місяців цього року, а також розповіла про новий проект Мінюсту, який реалізується у співпраці з системою БПД –  «Я маю право». “Наша мета – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави“, – наголосила Ольга Захарова.

Про роботу своїх установ розповіли також Андрій П’ятницький, начальник управління державної виконавчої служби ГТУЮ, Тимофій Дудін, начальник управління державної реєстрації ГТУЮ, Сергій Вихров, начальник управління з питань нотаріату і банкрутства.

Людмила Яцуба, директор Регіонального центру з надання БВПД, ознайомила присутніх з результатами роботи системи БПД  Дніпропетровщини, а також останніми новелами законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги.

«Від початку року місцевими центрами з надання БВПД області було видано майже три тисячі доручень адвокатам і півтори тисячі штатним юристам центрів, – озвучила результативні показники діяльності очільниця Регіонального центру. – Традиційно, у більшості випадків клієнтами центрів є громадяни з середньомісячним доходом нижче прожиткового мінімуму, ветерани війни складають 14 %, люди з обмеженими фізичними можливостями – 11%, внутрішньо переміщені особи – 10 % від загальної кількості клієнтів. Більшість опрацьованих звернень за категоріями питань стосувались цивільного права,  соціального забезпечення та сімейного права. Всього було опрацьовано 42 182 звернень громадян».

Людмила Яцуба також розповіла, що восени було розпочато масштабну кампанію з презентації методичних рекомендацій щодо співпраці системи БПД з місцевим громадам, органам місцевого самоврядування, органами виконавчої влади на місцях. Вони були створені для того, щоб дати громадам практичні інструменти для розв’язання актуальних проблем через розроблення та реалізацію цільових програм надання БПД, які базуються на вже напрацьованому в Україні досвіді. «У Дніпрі також було презентовано ці рекомендації – в жовтні пройшла зустріч з представниками ОТГ області, багато з яких «відкрило» для себе систему БПД і з якими ми у найближчому майбутньому маємо надію тісно співпрацювати», – підкреслила Людмила Яцуба.

Ще донедавна для більшості українських громадян юридичні консультації, захист інтересів та представництво були недосяжною послугою. Особливо гострою ця проблема була для вразливих верств населення, які не мають коштів для того, щоб найняти адвоката, або ж взагалі отримати правову допомогу. Поява системи надання безоплатної правової допомоги, а тепер і проекту «Я маю право», дали доступ простим громадянам до правосуддя, а отже і до можливості знати, реалізовувати та захищати свої права.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, також можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

{gallery}news/2017/11/4{/gallery}