назад
15.03.18

Правники домоглися стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

завантаженняДо Другого дніпровського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась Дарина Р* яка потребувала допомоги у питанні стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Жінка розповіла, що вимушена була піти від батька дитини коли останній виповнилося лише два місяці. Чоловік систематично вчиняв сварки та скандали, принижував та застосовував фізичну силу. До того ж, від постійних суперечок та скандалів, погіршилося самопочуття Дарини, порушився сон, що негативно впливало на психічний стан та розвиток дитини.

Правники роз’яснили жінці, що відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України природним обов’язком батьків є утримання дітей, надання їм матеріальної допомоги. Згідно зі ст. 181 Сімейного кодексу України, за домовленістю між батьками дитини той з батьків, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні у грошовій і (або) натуральній формі.

Отже, батько дитини Дарини Р* всупереч вимогам закону ухилявся від виконання свого обов’язку, матеріально не допомагав, участі у вихованні не приймав та фактично не виконував тих обов’язків, які покладені на нього законом як на батька.

На момент звернення до суду між позивачкою та відповідачем не було досягнуто згоди з приводу способу виконання чоловіком обов’язку по утриманню дитини. Окремо слід зазначити, що дитина Дарини потребує спеціального догляду, оскільки є хворобливою. Тому їй необхідно постійно купувати ліки та оплачувати медичні процедури.

У результаті, завдяки роботі начальниці відділу представництва Ганни Пікуш суд задовольнив позов в повному обсязі та присудив щомісячно виплачувати аліменти в розмірі 2500,00 тисячі гривень, судові витрати зобов’язав покласти на відповідача. Відповідач, який був не згоден з таким рішенням, подав апеляційну скаргу, яку було залишено без задоволення, а рішення суду першої інстанції залишено без змін.

Нагадаємо, що Другий дніпровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, проспект Слобожанський, 8, оф. 4. Графік роботи: пн-пт: з 9.00 до 18.00.Контактний телефон: (056) 725-02-84; (068) 946-51-26; електронна пошта: dnipro2.dnipro@legalaid.dp.ua.

Детальну інформацію з питань отримання безоплатної правової допомоги можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103 або на веб-сайтах Міністерства юстиції та Координаційного центру з надання правової допомоги.