назад

Правники обговорили проблеми переселенців у ком’юніті-центрі м. Жовті Води

16806655 1826281640979309 9100179603571128388 n14 лютого 2017 року у Ком’юніті-центрі для внутрішньо переміщених осіб м. Жовті Води відбувся правороз’яснювальний семінар «Захист прав внутрішньо переміщених осіб та представлення їхніх інтересів». Захід пройшов у рамках реалізації проекту «Підтримка територіальних громад України у зв’язку зі збільшенням кількості внутрішньо переміщених осіб», який фінансується німецьким урядом за сприяння Німецької федеральної компанії GIZ GmbHВ. 

Організаторами семінару виступили Жовтоводський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді та Жовтоводське бюро правової допомоги. Дякуючи співпраці цих двох установ за круглим столом вдалось зібрати переселенців, правників, представників центру зайнятості, управління праці та соціального захисту населення, виконкому Жовтоводської міської ради, представників ГО «Нове життя Жовті Води», створеної активістами з числа переселенців, та ГО «Фонд «Професійний розвиток» (м. Кривий Ріг).

Відкрила семінар Людмила Скиба, директор міського центру соціальних служб, завдяки зусиллям якої у місті і з’явився Ком’юніті-центр. До присутніх звернулась також начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого криворізького місцевого центру Наталя Кожем’яка. «Сьогодні тут зібрались найактивніші з внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у місті Жовті Води. За кожним з вас стоять родини, сусіди, родичі. Донесіть їм корисну інформацію і допоможіть вирішити проблеми у правовий спосіб», – зазначила пані Наталя.

У ході заходу всі присутні отримали матеріали щодо діяльності системи безоплатної правової допомоги, а також були проінформовані щодо права внутрішньо переміщених осіб на всі види правових послуг. Слід зазначити, що у ході семінару містяни спільно шукали відповіді на актуальні питання із правового захисту ВПО. Так, присутні дізнались про особливості направлення звернень відповідно до Законів України «Про звернення громадян» та «Про безоплатну правову допомогу», чим можуть бути корисні інформаційні запити і як відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» їх направляти.

Головний спеціаліст Жовтоводського бюро Тетяна Черниш детально зупинилась на питаннях оформлення спадщини або реєстрації майна, яке залишилось на окупованих територіях, порядку відшкодування збитків та законодавчих ініціатив з цього питання. Дізнались присутні також про порядок нарахування допомоги з безробіття і про пільги на харчування та оздоровлення дітей з числа внутрішньо переміщених осіб. Юрист виконкому Жовтоводської міської ради Валентина Башта акцентувала увагу на програмах, прийнятих міською радою з метою соціального захисту населення. Пані Валентина відзначила, що з відкриттям бюро жовтоводці набагато менше почали звертатись для вирішення правових питань до виконкому. Це свідчить про довіру до Жовтоводського бюро правової допомоги та якість надаваних у ньому послуг.

Активно поспілкувались переселенці з працівниками державних установ, громадськими активістами та правозахисниками, мешканцями міст Кривого Рогу та Жовті Води. Тож Ком’юніті-центр цілком виправдав свою назву. Наприкінці семінару виступила Тетяна Проценко, переселенка, а нині ще й волонтер ГО «Фонд «Професійний розвиток» (м. Кривий Ріг). Своїм прикладом Тетяна показала, що переселенець може бути успішним, відтак наразі існує можливість отримання державних грантів на розвиток самозайнятості та відкриття власної справи.

Загалом семінар справив позитивне враження, присутні отримали знання про інструменти захисту своїх прав і зайвий раз упевнились в тому, що якщо хочеш щось змінити – змінюй сам і зараз, будь активним, а знання своїх прав дозволить їх захистити.

Жовтоводське бюро правової допомоги працює за адресою: м. Жовті Води, бульвар Свободи, 62, під’їзд 4, тел. 6-00-18, 050-505-28-33.

Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70.

Телефон всеукраїнської гарячої телефонної лінії —0-800-213-103.

{gallery}news/2017/02/15{/gallery}