назад

Правники системи БПД продовжують активну роботу з громадами

19250938 1381073965303032 1866490810 n21 червня 2017 року на базі БібліоМедіаЦентру при Центральній бібліотеці м. Жовті Води пройшов третій навчальний семінар «Передовий досвід в роботі ОСББ».Участь у заході взяли і фахівці системи безоплатної правової допомоги.

На початку семінару Дмитро Понурко, голова компанії «ЕкоСвіт», представив інформацію про діяльність і послуги своєї організації щодо купівлі вторинної сировини та запропонував членам ОСББ співпрацю у роздільному зборі сміття.

Андрій Немченко, який виступив модератором заходу, протягом зустрічі надавав присутнім практичні консультації з проблемних та актуальних питань стосовно роботи ОСББ, а також ділився успішним досвідом роботи криворізьких ОСББ та практикою вдалого захисту прав криворіжців у судових процесах.

Ірина Унжакова, член правління ОСББ «Бульвар Свободи, 47» та Наталія Шум, голова правління ОСББ «Затишок22Ж.В.», представили учасникам семінару звіт-презентацію про участь у навчальному турі до Харкова та Павлограду в рамках Проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України».

Під час семінару також відбулось анкетування присутніх щодо визначення правових потреб громади у сфері ЖКГ. Про попередні результати анкетування тут же розповіла  головний спеціаліст Жовтоводського бюро правової допомоги Тетяна Черниш. Вона також розказала про роботу порталу державних послуг іGov і порядок звернення громадян до бюро.

Слід відзначити небайдужість голів ОСББ, які, як справжні параюристи, проводять інформаційну кампанію серед своїх мешканців з метою забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги для соціально вразливих верств населення. Таким чином обмін досвідом у цьому напрямку здійснюється як між містами, так і між державними установами та неурядовими організаціями.

Наприкінці семінару всі учасники отримали інформаційно-методичні посібники. Бібліотека вже вкотре стала майданчиком для налагодження подальшої взаємодії та вироблення механізмів як правового супроводу ОСББ, так і захисту прав споживачів комунальних послуг.

Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги принагідно висловлює подяку всім своїм партнерам, які об’єднали зусилля, доклали свій час, розуміння, досвід, знання для того, щоб сприяти розвитку правозахисного руху та консолідації зусиль активної громадськості.

До теми. У листопаді 2016 року під час Форуму громадськості в місті Жовті Води від голів ОСББ пролунало чимало запитань щодо організації роботи та правового супроводу об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Правники системи безоплатної правової допомоги, зокрема Жовтоводського бюро, весь час надавали необхідну правову консультацію з цього приводу. З часом у фахівців виникла ідея залучити до проведення семінарів правозахисників з м.Кривого Рогу, а саме – громадську організацію “Земляки з Криворіжжя”

Проект ГО “Земляки з Криворіжжя” було підтримано Центром підтримки громадських і культурних ініціатив “Тамариск” в рамках проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив». Проект передбачє проведення серії семінарів у містах Жовті Води та Зеленодольськ. Юристи Андрій Немченко та Дмитро Смик з урахуванням попередньо проведеного опитування розробили посібник щодо створення та функціонування ОСББ, де дали відповіді на проблемні питання і навели інструменти для їх вирішення – зразки конкретних документів.

У ході проведення семінарів з’ясувалось, що одна з найболючіших тем для населення – захист прав споживачів від дій підприємств-монополістів. З цього приводу було надано практичні рекомендації, наведено нормативну базу, зразки документів. Під час семінарів точились жваві обговорення, обмін досвідом, аналізувались ситуації, що склалась у містах. Після першого семінару вісім мешканців м.Жовті Води вже звернулись до бюро правової допомоги, яке представлятиме їх інтереси у справі проти газопостачальної компанії. У місті Зеленодольську першими на захист інтересів мешканців у суді стали громадські активісти та БФ “Агенція місцевого розвитку м. Зеленодольськ”. Відповідну методичну допомогу громадськості обох міст надала ГО “Земляки з Криворіжжя” та Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД. Інформаційна робота з населенням сприяла тому, що люди дізнались про функції та призначення Жовтоводського та Апостолівського бюро правової допомоги, навчились використовувати систему безоплатної правової допомоги як інструмент у захисті своїх прав.

Нагадуємо, що звернутись за безоплатною правовою допомогою може кожен громадяни, а адреси та телефони місцевих центрів та бюро можна дізнатись, скориставшись гарячою телефонною лінією 0-800-213-103.

{gallery}news/2017/06/10{/gallery}