назад

258-2Відстояти свої права реально і не завжди для цього необхідна юридична освіта, натомість потрібно цікавитись своїми правами! Так вважають фахівці, які завітали на правову платформу «Право кожного». Захід відбувся 10 грудня 2018 року у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

Найперше під час заходу йшлося про Загальну декларацію прав людини. У 2018 році відзначається 70-а річниця прийняття цього офіційного документа. У Загальній декларації прав людини задекларовані наступні принципи:
• усі люди народжуються вільними та рівними в правах, незалежно від раси, кольору шкіри, статі, мови, релігії;
• право кожного на життя, свободу та особисту недоторканість;
• заборона рабства та работоргівлі тощо.

Круглий стіл відбувся за участі представників правоохоронних органів, правників, освітян, учнів та студентів. Присутнім розповіли про правопросвітницькі проекти, які сприяють підвищенню рівня правової культури та правової свідомості громадян. Зокрема про проект «Я маю право».

258-1

«Щорічно у тиждень, що включає 10 грудня, тобто День прав людини, відзначаємо Всеукраїнський тиждень права. Цей чудова нагода нагадати громадянам про їхні права, проте така робота системою безоплатної правової допомоги проводиться постійно. Центри та бюро правової допомоги відкриті для тих, хто потребує безоплатних консультацій з питань правового характеру», – зауважив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Ще один захід з нагоди Всеукраїнського тижня права відбувся 11 грудня 2018 року на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області. Студенти юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича дізналися про роботу центрів та бюро правової допомоги, які функціонують на Буковині, а також про систему безоплатної правової допомоги загалом.

258-3

«Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області забезпечує надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим, підозрюваним, обвинуваченим та засудженим особам, – розповіла під час заходу начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ірина Довганюк. – Адвокат у такому разі забезпечується затриманій особі у чітко визначений час – протягом години».

Цього ж дня безоплатні юридичні консультації отримали працівники комунального підприємства «Чернівціводоканал». Виїзне консультування провів начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Владислав Шаблій.

258-4

«Це були дуже доречні консультації з правових питань, тому що важко знайти час людині, яка працює, і звернутись до юристи чи адвоката. Нам не потрібно було нікуди йти, фахівець системи безоплатної правової допомоги у приміщенні «Чернівціводоканалу» відповів на всі запитання, які нас цікавили. Безоплатно, професійно і в деталях пояснив, як краще діяти. Ми дякуємо Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області за таку можливість», – зауважила працівниця комунального підприємства «Чернівціводоканал» Надія Величко.

Присутнім також нагадали, що 2018 рік Указом Президента оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО». Всеукраїнський тиждень триває, тож на черзі – ще чимало різноманітних правопросвітницьких заходів для буковинців.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються