назад

Право на безоплатну правову допомогу: як проводять роз’яснювальну роботу бюро правової допомоги Рівненського МЦ

gol

Фахівці Рівненського, Гощанського, Острозького та Корецького бюро правової допомоги Рівненського місцевого центру проводили правопросвітницькі заходи з різним категоріями громадян задля підвищення їхньої правової грамотності та надання безоплатних юридичних консультацій.

Керівник Рівненського бюро правової допомоги Наталія Грибенко до Всеукраїнського тижня права провела лекцію-дискусію на тему «Кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх та їх права» для учнів Білокриницької ЗОШ I-III ступенів. 

Під час правового уроку для старшокласників відбулося активне обговорення питань, що стосувалися підстав для адміністративної відповідальності неповнолітніх; віку, з якого настає кримінальна відповідальність таких осіб; заходів впливу, які застосовуються до неповнолітніх; адміністративних правопорушень, що найчастіше вчиняються малолітніми особами, а також покарань, які можуть бути застосовані до неповнолітніх. Також упродовж тематичного заняття учні 9-11 класів мали можливість поділитися своєю думкою та розумінням правових документів, а також вирішити низку практичних ситуацій, у яких порушувались ті чи інші права та свободи людини.

Тим часом керівник Гощанського бюро правової допомоги Сергій Дубич провів «мобільний пункт консультування» у Синівській сільській раді. 15 місцевих жителів отримали фахові консультації осіб з питань надання житлових субсидій, переоформлення земельного паю, порядку спадкування майна за заповітом та законом, порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги.

1

Після завершення роботи виїзного прийому громадян Сергій Дубич провів робочі зустрічі з представниками місцевих органів влади: головою Синівської сільської ради, завідуючою Синівського дитячого садка, працівниками Синівського ФАПу, сільської бібліотеки та директором Синівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Під час налагодження співпраці фахівець ознайомив посадовців із системою безоплатної правової допомоги Рівненщини, завданнями та функціями бюро, узгодив графік проведення «мобільних пунктів консультування», обговорив питання організації правопросвітницьких заходів у територіальній громаді та залишив інформаційні буклети відділу Гощанське бюро правової допомоги.   

Керівник Корецького бюро правової допомоги Олена Миронець провела «вуличне інформування» серед місцевих жителів Корецького району, під час якого надала відповідну інформацію про роботу та послуги бюро правової допомоги.

2

Окрім того, головний спеціаліст Корецького бюро правової допомоги Оксана Кречмаровська взяла участь у роботі «мобільного пункту консультування» у Бриківській сільській раді. Фахівець проконсультувала місцевих жителів села щодо правових питань, які стосувалися переоформлення спадкового майна та укладення договору дарування, призначення житлово-комунальної субсидії, набуття статусу малозабезпеченої сім’ї та порядок оформлення закордонного паспорта. Після закінчення прийому громадян спеціаліст бюро обговорила з представниками сільської ради найактуальніші правові питання та проблеми територіальних громад, а також домовилась про подальшу співпрацю у наданні безоплатної правової допомоги місцевим жителям. Працівники сільської ради та громадяни, які прийшли на прийом до спеціаліста бюро, отримали інформаційні буклети із контактами та переліком послуг, які надає відділ місцевого центру.

3

Керівник Острозького бюро правової допомоги Марія Жук провела роз’яснювально-комунікативний захід з метою інформування місцевої громади про роботу бюро правової допомоги. Усім, хто отримав листівки з інформацією про відділ місцевого центру, надали роз’яснення про поняття безоплатної правової допомоги, її види та про категорію громадян, які мають право на адвоката за рахунок держави для представництва інтересів у суді. 

 4

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44.

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.