назад

Право на пільгову пенсію довели у суді

Фото Мариняк1     До Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин А., мешканець Летичівщини, який вважав, що Пенсійний фонд з порушеннями обчислив йому стаж роботи для нарахування пенсії.

     Для захисту прав клієнта у місцевому центрі йому призначили адвоката Михайла Мариняка (доручення № 77 від 18.03.2016 р.), який підготував позов про визнання дій Летичівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області неправомірними і зобов’язання провести перерахунок та виплату пенсії.

     У позовній заяві адвокат просив визнати незаконними дії, рішення та бездіяльність Летичівського ОУ ПФУ Хмельницької області в частині відмови позивачеві у перерахунку пенсії щодо обчислення пільгового стажу із розрахунку півтора року за один рік роботи та нарахування пенсії із врахуванням коефіцієнта 1,7 на нараховану заробітну плату, а відтак зобов’язати Летичівське ОУ ПФУ Хмельницької області провести відповідний перерахунок та виплату його клієнтові пенсії з дня звернення до відповідача із заявою про перерахунок пенсії, тобто з 11.12.2015 року.

     Для обґрунтування позовних вимог адвокат зазначив, що з 03.01.2014 року позивач отримував пенсію за віком, а 11.12.2015 року звернувся до Летичівського ОУ ПФУ Хмельницької області щодо зарахування періоду його служби з 20.08.1978 року по 25.08.1983 року на Крайній Півночі (Зейський район Амурської області) в пільговому обчисленні: з розрахунку один рік роботи за півтора. У додатку 9 до постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 08.07.1974 року № 561 «Про будівництво Байкало-Амурськой залізничної магістралі» передбачено встановлення на строк будівництва цієї магістралі місцевий коефіцієнт 1,7 до заробітної плати працівників, зайнятих на різних роботах під час спорудження Байкало-Амурськой залізничної магістралі та залізничної лінії Бам-Тинда-Беркакит. Крім того, відповідно до зазначеної постанови, на працівників, зайнятих в районах будівництва Байкало-Амурськой залізничної магістралі і залізничної лінії Бам-Тинда-Беркакит, розповсюджуються пільги, встановлені для осіб, що працюють в місцевості, прирівняній до районів Крайньої Півночі.

     Таким чином, наголосив адвокат, відповідач при обчисленні пільгового стажу позивачу неправомірно застосував положення постанови Ради Міністрів СРСР від 25.03.1968 року № 181, в якій йдеться про право на пільгове обчислення періоду робити на Крайній Півночі з 1968 року.

     Врахувавши наведені адвокатом аргументи, 5 грудня 2016 року Летичівський районний суд постановив зобов’язати Летичівське об’єднане управління Пенсійного фонду України Хмельницької області провести громадянину А. перерахунок пенсії із врахуванням періоду служби на Крайній Півночі з 20.08.1978 року по 25.08.1983 рік з пільговим обчисленням стажу роботи протягом одного року, як стаж роботи за півтора року, з 22 січня 2016 року.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.