назад

Про роль адвоката в забезпеченні змагальності судового процесу та забезпечення права на професійну правничу допомогу говорили під час чергового семінару зі студентською спільнотою кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Західноукраїнського національного університету. Захід відбувся в рамках Меморандуму про співпрацю між системою БПД Тернопільщини та ЗУНУ.

Начальник відділу забезпечення якості надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області, адвокат Віталій Сольський акцентував увагу майбутніх юристів на тому, що Конституція України приділяє особливу увагу питанню закріплення прав і свобод людини та громадянина. Це закономірно, адже права і свободи людини й громадянина в наш час стали загальновизнаною найвищою суспільною цінністю. Проте Основний Закон держави не лише визначає основні права і свободи людини і громадянина, а також закріплює відповідні конституційно-правові гарантії їх дотримання та захисту.

Серед них досить важливу роль відведено праву на професійну правничу допомогу, як гарантовану Конституцією України можливість громадянина отримати високоякісні правничі послуги, які може забезпечити лише професійний адвокат, що пройшов спеціальну підготовку та має відповідний статус і гарантії. Крім того, виключне право адвокатів на здійснення функцій захисту та представництва в судах відповідає міжнародній практиці провідних держав світу та сприяє формуванню правничої професії за єдиними стандартами й етичними правилами.

«Сьогодні адвокати відіграють усе більш важливу роль у забезпеченні права на юридичну допомогу, виступаючи активними учасниками судочинства, а також закріплюючи свої позиції в кримінальному та цивільному процесі. Професійне представництво в суді спрямоване не лише на задоволення інтересів клієнта, але й на забезпечення принципу змагальності судового процесу, досягнення істини, охорону прав громадян, що беззаперечно принципово важливе для держави й суспільства в цілому»,  підкреслив Віталій Сольський.

Фахівець також поділився з першокурсниками цікавими прикладами з власного досвіду, відповів на численні запитання майбутніх юристів, які виникали під час бесіди. Крім того, спікер розповів про пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», що реалізується на базі системи БПД. Віталій Сольський звернув увагу присутніх на суть, мету та умови участі неповнолітніх у Програмі, а також підкреслив, що за період реалізації даний проєкт зарекомендував себе як ефективний механізм протидії дитячій злочинності.