назад

Про систему безоплатної правової допомоги розповіли студентам Харківського національного університету внутрішніх справ

Для студентів юридичних вишів і факультетів Регіональний центр постійно проводить заходи та інформаційні кампанії, щоб ознайомити їх із системою безоплатної правової допомоги. Цього разу це була онлайн-зустріч зі студентами 2–4 курсів ХНУВС, яку організували Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях і юридична клініка ХНУВС (керівниця – Елла Твердохліб, доцентка кафедри цивільного права та процесу кандидатка юридичних наук).

Крім студентів, у зустрічі взяли участь і викладачі: професорка кафедри теорії та історії держави і права кандидатка юридичних наук Юлія Загуменна,  доцент кафедри цивільного права Юрій Чалий, доцентка кафедри цивільного права та процесу факультету № 6 Тетяна Кириченко.

Заступниця директора Регіонального центру, голова Ради адвокатів Харківської області Вікторія Гайворонська ознайомила студентів з діяльністю системи безоплатної правової допомоги та розповіла про її співпрацю з адвокатами. Пояснила, як працює система БПД у воєнний час, з якими питаннями звертаються громадяни найчастіше. Майбутні юристи дізналися про відмінність первинної та вторинної правової допомоги, категорії громадян, які мають право на вторинну правову допомогу. Спікерка також розповіла про численні канали комунікації для звернення по безоплатну правову допомогу, мобільні застосунки «Безоплатна правова допомога» та «Параюристи», платформу правових консультацій WikiLegalAid.

Учасники заходу дізналися також про роль адвоката в суспільстві, нюанси професії, її практичний бік.

«Адвокат працює  з людьми, для людей і заради людей, допомагаючи реалізації права громадянина на захист його порушених прав. Такі само цілі та завдання стоять і перед системою безоплатної правової допомоги, для якої адвокати є постійними та надійними партнерами»,  підкреслила Вікторія Гайворонська.

Спікерка ілюструвала свою розповідь численними прикладами зі своєї практики. Майбутні юристи та адвокати одержали практичні професіональні поради.

Наприкінці зустрічі викладачі та студенти ставили багато запитань стосовно адвокатської етики, статусу військовослужбовців, про освітні проєкти для підвищення знань стосовно отримання безоплатної правової допомоги та інші.