назад

Воркшоп на Сумщині: майбутніх правників знайомили з системою БПД

Система безоплатної правової допомоги є важливою ламкою для забезпечення доступу до правосуддя та надані підтримки у правових питаннях людям. У рамках менторської підтримки та співпраці із юридичною клінікою Сумського державного університету відбувся воркшоп під час якого майбутні правозахисники дізналися про систему правової допомоги Сумщини в дії.

«Триває воєнний стан, ми навчаємось жити в нових реаліях. З’являється низка питань з яким раніше не стикалась ні держава, ані правозахисники. Сьогодні як ніколи для громадянам потрібна підтримка із різних правових питань. Навіть з початком запровадження воєнного стану система БПД не зупинялася, продовжувала надавати правову допомогу усім, хто цього потребує. Сьогодні у системі БПД Сумщини працює Регіональний центр, 4 місцеві центри з надання БВПД та 18 секторів бюро правової допомоги», розповідає директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Під час ознайомлення з концепцією безоплатної правової допомоги, учасники зустрічі дізналися про:

  • принципи та цілі системи, розуміння її важливості для громади та правового розвитку;
  • критерії визначення відповідності для отримання безоплатної правової допомоги;
  • механізми надання безоплатної правової допомоги.

Практичні аспекти роботи з клієнтами, які отримують безоплатну правову допомогу були розглянуті у формі інтенсивного навчального заходу, на якому учасники мали змогу навчатися, перш за все, завдяки власній активній роботі. Студенти юридичної клініки до воркшопу системи безоплатної правової допомоги краю могли доєднатися як в офлайн так і в онлайн режимі.

Начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак підготував для студентів практичні кейси та правові питання, що є найбільш запитувані громадянами до юристів системи БПД під час воєнного стану. 

«З початку 2023 року найбільш запитуваним серед додзвонювачів є військові питання, чи питання, що стосуються цієї категорії. Серед питань на 30 квітня цього року щодо отримання грошової допомоги у разі поранення, загибелі військовослужбовця звернулося  206 осіб, щодо військової служби, у тому числі військового обліку, мобілізації, бронювання 4924», розповів на початку активностей юрист.

Інтерактив, що відбувався в рамках воркшопу розкрив питання для студентів юридичної клініки СумДУ та надав відповіді на питання про:

  • трудові гарантії в умовах воєнного стану 
  • про порядок передачі , примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану чи надзвичайного стану;
  • відповідальність за порушення комендантської години та світломаскування.

 

Окремо, для студентів начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Ігор Шпак провів майстер клас та роз’яснив щодо правових аспектів порядку отримання податкової знижки на навчання.  По завершенню воркшопу всі бажаючі отримали тематичні буклети та мали змогу задати питання до професіоналів системи БПД Сумщини.

В свою чергу фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області висловлюють щиру вдячність за таку активність керівництву юридичної клініки СумДУ.