назад

Право на вільний вибір санаторно-курортного закладу учасникам АТО та особам з інвалідністю

sotsialni garantiyi 600x381З 1 березня 2017 року учасники АТО та особи з інвалідністю отримали право на вільний вибір санаторно-курортного закладу для проходження лікування згідно медичних показань.

Відтепер такі особи можуть самостійно обирати санаторій для оздоровлення, звернувшись до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації та перебування на обліку для санаторно-курортного лікування. Після перевірки закладу на відповідність встановленим вимогам укладається тристороння угода, яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортному закладу за надані послуги. Забезпечення санаторно-курортним лікуванням здійснюється в межах кошторисних призначень з урахуванням черговості згідно обліку для санаторно-курортного лікування.

Ще одним важливим моментом є те, що вартість санаторно-курортного лікування за рахунок державного бюджету не може перевищувати граничного розміру вартості путівки, визначеного Мінсоцполітики. У разі, коли вартість санаторно-курортного лікування в обраному закладі перевищує граничний розмір вартості путівки, особою з інвалідністю чи учасником АТО здійснюється доплата цієї різниці за рахунок власних коштів.

На сьогодні Міністерством соціальної політики встановлено граничну вартість путівки за надання послуг із санаторно-курортного лікування деяким пільговим категоріям громадян: інвалідам війни з числа постраждалих учасників антитерористичної операції, інвалідам загального захворювання та інвалідам з дитинства – 5250 грн.; інвалідам із наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку – 18217 грн; учасникам бойових дій з числа постраждалих учасників антитерористичної операції – 6300 грн; громадянам, що супроводжують інвалідів I групи (за винятком інвалідів з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 4691 грн з податком на додану вартість.

Дізнатися про санаторії, у яких проводиться лікування, а також ознайомитись із переліком санаторно-курортних закладів, можливостями лікування, умовами проживання та харчування, вартістю путівок можна, звернувшись до органів соцзахисту. Основною законною підставою для відмови у виборі закладу може бути невідповідність санаторно-курортного лікування та діагнозу особи. В такому випадку орган соцзахисту має запропонувати інший санаторій.

Підготовлено працівниками Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД (м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19 тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16).