назад

Про легальну зайнятість говорили у Лебедині

OkM 17 06 09 mployment enter 19 червня у Лебединському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар на тему: «Легальна зайнятість» у якому приймали участь працівники Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко та Сергій Іванов разом із юрисконсультом Анатолієм Кищиком.

Аналізуючи звернення громадян, які звертаються за консультаціями під час роботи дистанційного пункту, юристи Лебединського бюро правової допомоги відмічають, що значна частка звернень стосується захисту трудових прав громадян.  Це зокрема права на відпустки, захист прав та законних інтересів при вивільненні працівників. Тому прийнято рішення під час семінару роз’яснити громадянам їхні трудові права.

OkM 17 06 09 mployment enter 2

Сергій Іванов повідомив присутнім, що ст. 45Конституція Українигарантує кожному, хто працює право на відпочинок. Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час. Максимальна тривалість робочого часу, мінімальна тривалість відпочинку та оплачуваної щорічної відпустки, вихідні та святкові дні, а також інші умови здійснення цього права визначаються законом.

OkM 17 06 09 mployment enter 3

«ЗгідноЗакону України «Про відпустки»таКодексу законів про працю України :щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований  робочий  рік,  який відлічується з дня укладення трудового договору. Щодо відкликання  з  щорічної  відпустки  допускається  за згодою працівника лише: 

1) для відвернення стихійного лиха;

2) виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків;

3) для відвернення нещасних випадків, простою,  загибелі або псування майна підприємств з додержанням  вимог частини першої статті 12 ЗУ«Про відпустки»тачастини шостої статті 79 Кодексу законів про працю (щорічну  відпустку  на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її  частина становитиме не менше 14 календарних днів», – доповнив юрист Лебединського бюро правової допомоги.

Також наприкінці семінару, в індивідуальному порядку, за консультацією звернулась громадянка із питанням сімейного характеру.

 

Лебединське бюро правової допомоги: пл. Соборна, 29; т. (05445) 2-14-12.