назад

SuR 190408 02Рівно 2 роки тому, у квітні 2017 року, Уряд розпочав програму «Доступні ліки». Наразі всі пацієнти із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою в аптеках, які беруть участь у програмі. До списку ліків, які можна отримати безоплатно, станом на квітень 2019 року входить 239 препаратів 48 виробників, з яких 18 виробників українських і 30 – іноземних. Тож, про право на здоровя упродовж минулого тижня інформували громадян фахівці  системи безоплатної правової допомоги Сумщини.

Зокрема, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка у передачі «Правовий лікбез» на телеканалі ATV роз’яснив громадянам, що в квітні 2019 року в межах програми «Доступні ліки» має почати роботу електронний рецепт, що дозволить значно скоротити час на виписування рецепта: переважна більшість полів заповнюватиметься автоматично. Першими електронні рецепти розпочнуть видавати в лікарнях, які мають відповідне технічне забезпечення.

«Для отримання безоплатних ліків пацієнту необхідно записатися на прийом до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким у нього підписана декларація. Звертаю увагу, що без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» неможливо», – наголосив Олексій Рибалка.

SuR 190408 01Після прийому лікар виписує рецепт у паперовій або в електронній формі, якщо у лікарні є технічна можливість. Під час виписування електронного рецепту перевіряється актуальність мобільного номера телефону пацієнта, після чого йому приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків в аптеці. За необхідності або на прохання пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, зокрема призначенням ліків. У цьому розділі зазначається інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.

Пацієнт йде у будь-яку зручну для нього аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки», називає працівнику аптеки номер рецепта. У свою чергу, працівник пропонує лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять до програми «Доступні ліки».Пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає чотиризначний код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку й отримати ліки там.

Доступ до е-рецепта буде обмежений: у системі його зможуть бачити лише лікуючий лікар, керівник медзакладу та провізор в аптеці.

Переглянути випуск

З метою роз’яснення новацій щодо отримання ліків головний спеціаліст Білопільського бюро правової допомоги Аліна Ольховик у приміщенні Білопільського районного будинку культури провела правовий діалог з учасниками зібрання «Клуб за 70» на тему: «Доступні ліки».

«Запуск електронного рецепта став можливий завдяки переходу програми «Доступні ліки» до Національної служби здоров’я України. Це дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка має договір з НСЗУ, без прив’язки до місцевості, де цей рецепт був виданий. Відтак, програма стане ще доступнішою для пацієнтів», – прокоментувала юрист.

Окрім цього, обговорили питання, куди телефонувати, щоб дізнатися про найближче місце розташування аптеки-учасниці проекту «Доступні ліки», кого повідомляти у разі зміни особистих контактних даних тощо.

SuM 190405 1Під час інформаційної години для соціальних працівників Охтирського міського територіального центру соціального обслуговування населення юристка Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног інформувала про ліки від розповсюджених хвороб, які можна отримати безоплатно, якщо особа лікується на стаціонарі. Крім того, присутні довідалися, яким чином можна перевірити інформацію про наявний перелік ліків у лікарні: на інформаційних стендах або на офіційних сайтах регіональних департаментів та управлінь.

«Якщо Ви хочете перевірити, чи є препарат у Нацпереліку, завантажте на телефон безкоштовний додаток Ліки Контроль і перевіряйте наявність препарату в будь-який час», – порадила Марина Лапоног. Також вона проінформувала, якщо в лікарні громадяни не отримали ліки, що входять до Нацпереліку, вони можуть звернутися зі скаргою до головного лікаря закладу і керівництва відповідного департаменту охорони здоров’я, додавши перелік лікарських засобів, у забезпеченні яких було відмовлено, та копію призначення лікаря. Марина Лапоног залишила присутнім зразок вищевказаної скарги.

OkM 190402  1 OkM 190402  3  

Про право на безоплатне забезпечення ліками також інформували і в Лебедині. Про те, як отримати електронний рецепт та де можна отримати ліки, в Лебединській міськрайонній філії Сумського обласного центру зайнятості говорила з безробітними юрист Лебединського бюро правової допомоги Євгенія Логвіненко.

Із цієї ж тематики проводила інформування юрист Лебединського бюро правової допомоги із суб’єктами пробації у Лебединському районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Сумській області. Присутні дізналися, що з 1 лютого 2019 року МОЗ України затвердив новий реєстр препаратів програми «Доступні ліки» – п’ятий від початку дії програми. Найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 4,76 грн, найдорожчий – 898,22 грн.OkM 190403  2

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.