назад

Право є мистецтво добра і справедливості …

{gallery width=100 height=100 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1031/IMG_20171022_123629.jpg{/gallery}

Чудовим завершенням минулого трудового тижня, стало проведення працівниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луганській та Харківській областях, право-просвітницького заходу для вихованців Комунального закладу «Харківський дитячий будинок Родина».
 

 {gallery width=200 height=200 alignment=left buttons=0 margin=5 layout=fixed lightbox=boxplus}news/17/n1031/IMG_20171022_123629.jpg{/gallery}

Чудовим завершенням минулого трудового тижня, стало проведення працівниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луганській та Харківській областях, право-просвітницького заходу для вихованців Комунального закладу «Харківський дитячий будинок Родина».

Організатором заходу виступив Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луганській та Харківській областях.

IMG 20171031 1127232

В якості доповідача був запрошений Доктор філософських наук в області права, професор Богдан Радченко; адвокат системи БПД, який роз’яснив дітям суть законодавства України щодо забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту, про основи державної політики і про заходи, які застосовуються державою, в захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

IMG 20171022 122728

Також, в заході взяли участь адвокат Наталія Акименко; помічник адвоката Ольга Михайлова і стажист адвоката Юліанна Кравченко.

IMG 20171022 122312

З вітальним словом, до вихованців дитячого будинку звернувся начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській області Максим Фень, який розповів дітям про систему безоплатної правової допомоги в Україні, про організацію роботи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луганській і Харківській областях і про умови отримання безоплатної правової допомоги: «Держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їх інтересів, на підставах і в порядку, встановленому законом, який регулює надання безоплатної правової допомоги».

IMG 20171022 123200

Максим Фень говорив про державну політику України в сфері захисту прав дітей та акцентував у своїй промові увагу на те, що забезпечення благополуччя дітей є першочерговим завданням, що стоїть перед Державою і всією світовою спільнотою, яке закликає забезпечити кожній дитині краще майбутнє.

IMG 20171022 123244

Сьогодні державою ведеться велика робота по поліпшенню якості життя дітей, на їхню соціальну адаптацію і правовий захист. Прогресивною є політика попередження злочинності серед неповнолітніх, розробляються механізми для належної координації діяльності урядових і неурядових установ в галузі попередження злочинності, але фактично створюється ситуація, коли діти мають рівні права, але різні можливості для їх забезпечення.

IMG 20171022 122312

Для того, щоб попередження злочинності серед неповнолітніх було ефективним, необхідні зусилля всього суспільства з метою забезпечення гармонійного розвитку дітей при повазі до їх особистості та заохочення її розвитку з раннього дитинства, сприяння становленню дитини, як відповідальної і успішної особистості. Дуже важливим є надання дитині доступної інформації про її права та обов’язки відповідно до закону, а також про систему загальнолюдських цінностей. І, як диктують, так звані, Ер-Ріядські Керівні принципи ООН для попередження злочинності неповнолітніх, молоді люди повинні відігравати активну роль у суспільстві і бути його повноцінними учасниками і не повинні розглядатися лише як об’єкти для підготовки до життя в суспільстві або контролю.

При здійсненні справжніх «Керівних принципів» відповідно до національних правових систем, в центрі уваги будь-якої програми попередження злочинності має бути забезпечення добробуту дітей з раннього дитинства, а також, створення системи підтримки, що забезпечує всебічний розвиток особистості.

Немає більш благородного завдання, ніж забезпечення кращого майбутнього для кожної дитини, шляхом сприяння розвитку таланту, розумових і фізичних здібностей, в максимально можливій мірі.

На сьогоднішній день, актуальними звучать слова виконавчого директора ЮНІСЕФ – «The wakeful conscience of the world» Анрі Лабуісса, який виступив після вручення Нобелівської премії миру «в справі задоволення основних потреб людей та відстоювання прав дітей» в 1965 році, з промовою від імені цієї організації, в якій він наголосив на необхідності отримання освіти всіма дітьми: «Формування освічених і інформованих осіб, вільних від забобонів і ненависті, вплине на всіх людей світу, які зможуть довіряти власній цивілізації і вірити один одному. Від сьогоднішніх дітей буде залежати завтрашній світ».

IMG 20171022 122910

Слід приділяти більше уваги, проявляти турботу і надавати підтримку дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які перебувають в непростих життєвих обставинах. З цією метою, представниками системи безоплатної правової допомоги, були розгорнуті програми з надання інформації про права, вихованцям дитячого будинку, і з огляду на нереалізовані культурні можливості саме таких дітей, до участі в право- просвітницькому заході було залучено відомого українській та зарубіжній громадськості, артиста естрадного співочого жанру – Микиту Алексєєва, більш відомого під псевдонімом Alekseev. Неймовірно обдарований, наповнений духовністю столичний хлопець, подарував дітям пісню, що прозвучала в красивому соло. У свою чергу, діти поділилися з Артистом своїми думками і бажаннями.

В ході заходу, Микита Алексєєв розповів про період свого становлення, як артиста і тим самим показав на своєму особистому прикладі, що в світі є речі, за які варто боротися.

Діти, особливо, позбавлені сімейних цінностей і батьківського піклування, мають повне право на турботу і допомогу всього суспільства, тому основними завданнями законодавства про охорону дитинства є розширення соціально-правових гарантій дітей, забезпечення фізичного, інтелектуального, культурного розвитку молодого покоління, створення соціально економічних і правових інститутів з метою захисту прав і законних інтересів дитини в Україні.

IMG 20171022 122644

У заключній частині заходу, відбулася автограф-сесія з артистом, який привіз з «матеріального світу», в подарунок дітям, чудові плакати. Благодійний фонд надав дітям солодкі подарунки, а також презентував кожній дитині барвисті предмети з «світу мистецтва» – листівки, намальовані дитячими руками. Працівники регіонального центру поділилися з дітьми інформаційними матеріалами, буклетами та листівками з організації роботи центрів з надання безоплатної правової допомоги та брошурами, які розповідають дітям про їх права та обов’язки. 


 

Інформація про Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях: 

Адреса: м. Харків, Майдан Свободи, 5, 6 під’їзд, 3 поверх 

Контактний телефон: (057) – 705 – 03 – 52

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103

(цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України)

Офіційний веб-сайт: http://kharkiv.legalaid.gov.ua